Вултур грипхусАндеан цондор

Травис Кидд

Географски опсег

Андски кондори (лешинар Грипхус) насељавају већи део западне Јужне Америке у планинама и пустињама у распону од западне Венецуеле на југ до Огњене земље. Андски кондори се могу наћи у Колумбији, Боливији, Еквадору, Перуу, Чилеу и Аргентини. Сматрало се да је дивље становништво истребљено из Венецуеле, али се тамо врло ретко још увек виђа. У изолованој мрежи планинских врхова у Андима Колумбије и Еквадору, сматра се да популација опада. Популације достижу много већу густину у регионима јужно од северне перуанске низије, уколико су насељавале пространа подручја високогорских прерија, пустиња и приобалних региона.(Хендрицксон, и сар., 2003; Риос-Узеда и Валлаце, 2007)

  • Биогеографски региони
  • неотропни
    • домородац

Станиште

Андски кондори насељавају планинске и обалне планинске типове станишта у андским планинама Јужне Америке. Лоцирани су на котама до 5.500 м. Они више воле подручја са широким отвореним просторима који помажу у откривању хране. Андски кондори се одмарају и гнезде на стенама литица у малим стенским избочинама или пећинама. Они користе термалне елементе који се уздижу и одвајају се од ових литица да би се сатима винули уз врло мало напора, тражећи стрвину.(Ламбертуцци, и сар., 2009; Риос-Узеда и Валлаце, 2007)

  • Региони станишта
  • умерена
  • тропским
  • земаљски
  • Земаљски биоми
  • пустиња или дина
  • савана или травњак
  • планине
  • Водени биоми
  • приобални
  • Остале карактеристике станишта
  • пећине
  • Надморска висина
    0 до 5.500 м
    0.00 у фт

Физички опис

Андски кондорови у зрелости имају тамно перје (док су малолетници маслинасто сиве и смеђе боје), са белим оковратником или пухастим перјем око дна врата. На крилима такође имају бело перо лета као одрасли, с тим да су мужјаци израженији. Када се продуже, врхови крила имају размаке између основних, што је прилагодба за винути. Глава и врат одраслих кондора голи су од перја и углавном су црни до тамно црвенкастосмеђи, док малолетници имају много тамнију кожу, а млади младунци имају пухасто сиво доле на телу. Ова ћелавост је вероватно хигијенска адаптација, јер је голу кожу лакше одржавати чистом и сувом након храњења стрвином. Кљун је на крају закачен и функционише тако што откида труло месо са леша. Основе горње и доње доње чељусти су тамне, док је остатак кљуна боје слоноваче. Андски кондори теже између 7,7 и 15 кг и имају дужину од 97,5 до 128 цм. Распон њихових крила од 3,2 м најдужи је распон крила било које копнене птице.



Андски кондори су једина врста у породици Цатхартидае која показује драстичан сексуални диморфизам. За разлику од многих других птица грабљивица, мушки андски кондори су знатно већи од женки. Такође, мужјаци имају велики карункул (чешаљ) и плетеницу која недостаје женкама. Полови се разликују и у боји очију, с тим што мужјаци имају смеђе ирисе, а женке црвену. Оба пола имају способност промене боје голе коже на врату и лицу у вези са расположењем. Ово се користи за комуникацију између појединаца и мушкараца, такође га користи за приказивање током сезоне парења.

Стопала андских кондора су много мање моћна са краћим отупљеним талонима у поређењу са ногама осталих птица грабљивица. Ова адаптација је врло погодна за начин живота у ходању и чишћењу. Задњи ножни прст је мање развијен, али средњи је много дужи од осталих прстију. Стопала и ноге су им покривене кружним љускама тамно сиве боје.(Ламбертуцци и Мастрантуони, 2008)

  • Остале физичке карактеристике
  • ендотермни
  • хомоиотермичан
  • билатерална симетрија
  • Сексуални диморфизам
  • мужјак већи
  • полови обојени или узорковани другачије
  • орнаментика
  • Маса домета
    7,7 до 15 кг
    16,96 до 33,04 лб
  • Просечна маса
    10,8 кг
    23,79 лб
  • Дужина домета
    97,5 до 128 цм
    38,39 до 50,39 инча
  • Просечан распон крила
    3,2 м
    10,50 фт

Репродукција

Пар андских кондора може да одабере место за гнездо, а затим да се смести у њему (или близу њега) чак два и по месеца пре него што парење заиста започне. Како се пар удружује и како се време приближава женки која полаже своје јаје, они ће постепено почети да се приближавају све ближе гнезденој гредици док коначно не преноће преко ње унутар ње.

Понашање парења андских кондора разликује се између налога у поставкама зоолошких вртова и ограниченог посматрања дивљих птица. Записи о дивљим птицама направљени су на великим удаљеностима без јасних погледа или описа приказа или копулаторног понашања. Приказ мужјака може започети понашањем пре приказивања које укључује трљање главе и врата о дрво или стуб. Такође је описано да мужјак даје женки мале гранчице и сламке које обоје улежу у перје крила, одмах након чега предмет пада на земљу. Ова понашања нису примећена у свим случајевима и није понуђено одређено објашњење. Слабо се претпоставља да понашање палице може бити остатак времена када су преци врсте градили гнезда, али нису спроведене формалне студије.

Генерално мужјак почиње да се показује ширењем крила и надувањем врата. Његов врат и плетеница, који су обично мутно ружичасто-сиве боје, испуштају жарко сумпорну жуту боју. Прилази женки раширених крила, раширеног и засвођеног врата са новчаницом усмереном надоле. Мужјак се мало окреће улево и удесно док се копрца према женки која такође може раширити крила и опонашати његове покрете. Мужјак сикће док се приближава женки, која током копулације може да одговори тихим стењањем. Пар може да се грицка неколико минута и да заједно кликну на своје рачуне. Грицкање се може наставити током и након копулације.

Удварање и парење изгледа да су замршено повезани са улогом мужјака као доминантног партнера и женкама које су му подложне, што може објаснити разлике у уоченим понашањима од пара до пара, ако сваки пар има другачију равнотежу доминације у вези.(Гаилеи и Болвиг, 1973; Ламбертуцци и Мастрантуони, 2008; Вхитстон и Вхитстон, 1969)

  • Систем парења
  • моногамни

Сезона парења андских кондора географски варира, али је углавном од фебруара до јуна. Они нису миграторни, па се сезонски екстреми веома разликују у северном и јужном делу њиховог подручја. Интервал узгоја је такође променљив у зависности од квалитета њиховог станишта и доступности хране.

Запажања узгајања у андским кондорима документована су врло детаљно у само неколико случајева. То отежава уопштавање њиховог понашања због разлика између посматрања.

Већина андских кондора не гради гнездо и положиће једно јаје на голу, литицу литице. Неки ће кондори сакупити неколико штапића да би се расули око платформе. Јаја су плавкасто-беле боје, тешка су око 280 г, а дуга су 7,6 до 10,1 цм. Једно јаје се инкубира од 54 до 58 дана, након чега се излеже алтрична, пухаста пилетина. Оба родитеља негују пилиће док не напуште старост од 6 до 7 месеци. Младунци остају са родитељима до 2 године, или када се парови поново размножавају. Малолетници не достижу полну зрелост тек у доби од 6 до 11 година.(Ламбертуцци и Мастрантуони, 2008)


мушки источни оградни гуштер

  • Кључне репродуктивне карактеристике
  • итеропаран
  • сезонски узгој
  • гонохорски / гонохористички / дводомни (полови одвојени)
  • сексуални
  • јајасти
  • Интервал узгоја
    Андски кондори се размножавају сваке 2 до 3 године и могу бити чешћи ако су ресурси хране високи.
  • Сезона парења
    Сезона размножавања је између фебруара и јуна у Перуу и између октобра и
  • Просек јаја по сезони
    један
  • Распон времена до излегања
    2 до 3 месеца
  • Опсег младих година
    6 до 7 месеци
  • Распон времена до независности
    2 до 3 године
  • Распон старости у полној или репродуктивној зрелости (жене)
    6 до 11 година
  • Распон старости у полној или репродуктивној зрелости (мушкарци)
    6 до 11 година

Оба пола учествују у инкубацији јајашаца и храњењу младунаца. Полови наизменично инкубирају, а један од пара је увек у гнезду током првих 1 до 2 месеца. Родитељи настављају наизменично време у гнезду још месец дана, али су постепено проводили више времена ван гнезда, али у близини места гнезда. Мужјаци могу насилно преместити женке из јајета да преузму инкубацију. Такође је примећено да мужјаци често протерују женке из гнезда пре и након излегања. Мужјаци такође младунце хране чешће него женке. Родитељи негују младе добро након што одступе са 6 до 7 месеци старости. Малолетници остају код родитеља у просеку 2 године, или док се родитељи поново не размноже.(Ламбертуцци и Мастрантуони, 2008)

  • Родитељска улагања
  • алтрициал
  • мушко родитељско старање
  • женска родитељска брига
  • предоплодња
    • резервисање
    • штитећи
      • Женско
  • пре излегања / рођења
    • резервисање
      • Мушки
      • Женско
    • штитећи
      • Мушки
      • Женско
  • пре одвикавања / излетања
    • резервисање
      • Мушки
      • Женско
    • штитећи
      • Мушки
      • Женско
  • пре неовисности
    • резервисање
      • Мушки
      • Женско
    • штитећи
      • Мушки
      • Женско
  • удруживање са родитељима након осамостаљења
  • продужени период учења малолетника

Животни век / дуговечност

Андски кондори су дуговечне птице које полако сазревају. Њихов прави максимални животни век у дивљини није познат, али се процењује на око 50 година.

У јануару 2010. дивљи рођени кондор умро је са скоро 80 ​​година у зоолошком врту Беардслеи у Бридгепорт Цоннецтицуту.

  • Животни век домета
    Статус: заточеништво
    80 (високих) година
  • Типичан животни век
    Статус: дивље
    50 (високих) година
  • Типичан животни век
    Статус: заточеништво
    75 (високих) година

Понашање

Андски кондори су моногамни и сматра се да се паре доживотно. Они су активни током дана и већину свог времена проводе летећи. Познато је да се и одрасли и малолетници заједнички одмарају на избочинама и полицама да би се одморили, али не и да се узгајају као што то раде остали лешинари. Велики број (196) кондора примећен је на заједничким склоништима у Патагонији, Аргентина. Коришћење одморишта повећава се током лета и јесени. Друштвене интеракције на локалитетима са преноћиштима показују хијерархију доминације, при чему мушкарци доминирају над женама, а одрасли над малолетницима. Ово доминантно понашање довело је до сегрегације места за лежање са доминантним јединкама које преферирано заузимају одређена склоништа уз оптимално излагање сунцу и заштиту од ветра.


сјајне карактеристике чапље

Као и многи лешинари, андски кондори такође показују механизам хлађења урохидрозе. Ниже телесне температуре постижу се испаравањем након излучивања на сопственим ногама. Њихове ноге су тако често обојене белом мокраћном киселином.(Доназар и Феијоо, 2002; Ламбертуцци, ет ал., 2008; Валлаце анд Темпле, 1987а)

  • Кључна понашања
  • муве
  • дневним
  • покретни
  • седентаран
  • усамљени
  • територијални
  • колонијални
  • доминационе хијерархије
  • Величина територије домета
    1 (високо) км ^ 2

Домаћи домет

Андски кондорови путују чак 200 миља дневно на изузетно великој надморској висини у потрази за храном. Територија гнежђења описана је као 1 километар која окружује гнездо и ово подручје је енергично брањено од других кондора, као и од потенцијалних гнездастих предатора. Андски кондори нису описани као посебно територијални, осим када је у питању одбрана свог гнезда.(Фисхер, 1942; Ламбертуцци и Мастрантуони, 2008)

Комуникација и перцепција

Андски кондорови се ослањају на осећај вида да би открили и пронашли стрвину са хиљаду стопа у ваздуху. Такође могу да користе визуелне знакове мањих супова, који користе мирис да лоцирају храну.

Оба пола имају способност промене боје голе коже на врату и лицу у вези са расположењем. Ово се користи за комуникацију између појединаца и мушкараца, такође га користи за приказивање током сезоне парења. Мужјаци користе испирање лица и врата (жуто) као део приказа визуелних удварања. Андски кондори такође користе кликтање и шиштање за комуникацију, али им недостаје сиринкс који је потребан за компликованије позиве птица.

Као и све птице, андски кондорови опажају своје окружење визуелним, слушним, тактилним и хемијским стимулусима.(Валлаце анд Темпле, 1987а; Вхитстон анд Вхитстон, 1969)

  • Канали комуникације
  • визуелни
  • акустична
  • Канали перцепције
  • визуелни
  • тактилно
  • акустична
  • хемијска

Прехрамбене навике

Андски кондорови могу створити међусобне односе са мањим ћурећим лешинарима ( Цатхартес аура ) и црни супови ( Цорагипс атратус ), који се прехрањују мирисом, док Анди кондоришу храну видом. Већи андски кондори су много боље прилагођени трпању у жилаву кожу новог убијања. Мањи лешинари имају користи од рада кондора и хране се оним што је остало од новоотворене лешине. У прошлом веку или тако некако, дошло је до еколошког помака у доступности хране у већем делу андских подручја кондора као изворних врста мегафауне ( Позиви ,алпаке, рхеас , гуанацос , и армадилоси) су широко расељене од припитомљених животиња (краве,коња, овце , икозе) као и оне уведене за спортски лов (зечеви, лисице, дивље свиње , и Јелен ). Андски кондори такође једу трупове китова и других великих морских сисара у приобалним регионима.

Андски кондори су првенствено чистачи, али примећено је да су ловили мармоте, птице и зечеве. Андским кондорима недостају добро развијене технике лова, али могу јурити и хватати живи плен, у том случају почињу да се хране пре него што животиња умре. Андски кондорови држе плен стојећи на њему, јер им недостају снажне хватачке ноге које се могу наћи у већини ловних грабљивица.

Када се приближавају свежем трупу, андски кондорови често почињу да отварају животињу у близини ануса и напредују ка глави. Једна од првих ствари које се поједу су обично јетра, а затим мишићи. Није примећен значајнији покушај отварања лобања и појести мозак.

У северним крајевима њиховог домета, где су андски кондори у наглом опадању становништва, проблем је доступност хране. Једна студија је сугерисала да овај недостатак хране може повећати тенденцију кондора да се нахране на убијању на путу, што представља претњу да га удари аутомобил који пролази.(Гаилеи и Болвиг, 1973; Ламбертуцци, ет ал., 2009; Спезиале, ет ал., 2008; Валлаце анд Темпле, 1987а)

  • Примарна дијета
  • месождер
    • сметлар
  • Животињска храна
  • птице
  • сисара
  • Царрион

Предатион

Здрави одрасли кондори немају познате природне предаторе. Младе пилиће могу постати жртве великих птица грабљивица или лисице ако је гнездо доступно грабљивим грабежљивцима. Јаја такође могу бити изгубљена због грабежљивости.

Андски кондорови гнезде се на високим, неприступачним литицама литица, где су доступни, али се понекад гнезде у областима доступнијим копном. Познато је да агресивно приказују и активно бране место гнезда од потенцијалних предатора, укључујући чуваре зоолошких вртова.(Ламбертуцци и Мастрантуони, 2008; Вхитстон и Вхитстон, 1969)

  • Познати предатори
    • Лисице ( лисице )
    • Птица грабљивица

Улоге екосистема

Андски кондори су неки од највећих и најуспешнијих чистача птица на планети и они играју важну улогу у конзумацији стрвине како би спречили ширење болести у екосистему.

Мањи лешинари могу имати међусобну везу са великим андским кондорима где мање птице ловирају стрвину и пружају пасивне визуелне знакове високим летећим андским кондорима да је храна у близини. Већи, моћнији кондори обично стижу последњи у групу и отварају труп. Ово омогућава мањим лешинарима приступ подручјима која су била сувише тешка да би их сами експлоатисали. Примећено је да је долазак андских кондора изазвао видљиво „узбуђење“ међу мањим лешинарима. Примећено је да активност кондора на отварању трупла покреће „помамно храњење“ међу мањим чистачима, у којем су све нормалне хијерархије доминације привремено занемарене.(Валлаце анд Темпле, 1987а)

  • Утицај на екосистем
  • биоразградња
Мутуалистичке врсте

Економски значај за људе: позитиван

Андски кондори су хиљадама година изузетно важни као културни симбол у планинама Анда на југу Америке. У древној култури Инка у Перуу кондор представља једно од три царства постојања, небеса; док Јагуар представља земљу, а змија подземни свет. Ове три културне референце појављују се широм друштва Инка, укључујући и њихову архитектуру. Место Мацху Пиццху, које је било краљевска кућа за одмор, изграђено је у облику кондора ако се гледа са врха оближње планине. На локалитету се налази и масивни камени олтар који је у облику огромног кондора са високо раширеним крилима.

Андски кондори такође играју суштинску улогу за људе као важне хранилице за стрвину које помажу у ограничавању ширења болести.

Андски кондори су једна од највећих летећих птица на свету и стога је њихов опстанак у родном станишту важан за екотуризам у Јужној Америци. Андски кондори се такође често налазе у зоолошким вртовима, јер су популарна животиња за излагање због свог статуса. Они су такође били важан ресурс за учење зоолошких чувара како би стекли искуство са изазовима узгоја великих кондора у заточеништву, што је било неопходно за очување критично угрожених калифорнијских кондора.(Бровн и Митцхелл, 2000; Валлаце анд Темпле, 1987б; Вхитстон и Вхитстон, 1969)

  • Позитивни утицаји
  • истраживање и образовање

Економски значај за људе: негативан

Андски кондорови имају тенденцију да се хране великим мртвим животињама и повремено ће ловити болесне и повређене мегафауне. Велики део локалне мегафауне у андским планинама еколошки је замењен удомаћеним врстама распрострањења попут Највише ,краве,коња, овце , икозекоји сада чине велики део исхране кондора. То је навело неке фармере и сточаре да их виде као штеточине које узнемиравају њихову стоку. Тровање није било неуобичајено током последњих стотину година, али је сада све ређе због повећања јавне свести и уважавања андских кондора као симбола региона.(Ламбертуцци и Мастрантуони, 2008)


шта су царски пингвини предатори

  • Негативни утицаји
  • усев штеточина

Статус заштите

Андски кондори су на Црвеној листи ИУЦН-а наведени као „Готово угрожени“, јер су се последњих година суочили са значајним смањењем броја становника. Пријетње андским кондорима укључују губитак станишта, гутање оловне муниције и прогон фармера. Чак и након узгоја и поновног увођења у заточеништво, спора стопа репродукције (једном на 2 до 3 године) ових птица успорава опоравак популације.

Забринутости за очување у прошлости биле су повезане са употребом оловне муниције за лов, јер су пробавни системи кондора довољно груби да апсорбују велике количине олова ако се прогутају услед усмрћених метака. Било је много напора да се укине употреба оловне муниције у домету андских кондора, али забринутост и даље постоји.

Еколошка замена домаћих животиња многим изворним изворима хране андских кондора може имати непредвиђене дугорочне ефекте на њихов опстанак.(Ламбертуцци и сар., 2009)

Сарадници

Травис Кидд (аутор), Универзитет Северни Мичиген, Алец Линдсаи (уредник), Универзитет Северни Мичиген, Рацхелле Стерлинг (уредник), Посебни пројекти.

Популарне Животиње

Прочитајте о Мицролопхус албемарленсис (Галапагос Лава Лизард) на животињским агенсима

Прочитајте о Рипариа рипариа (банкаста ластавица) на Анимал Агентс

Прочитајте о Алцедо аттхис (уобичајеном зимовцу) на Анимал Агентс

Прочитајте о Цламатор гландариус (велика пегава кукавица) на Анимал Агентс

Прочитајте о Неофелис ​​небулоса (облачни леопард) на Анимал Агентс

Прочитајте о Неотрагус батеси (патуљаста антилопа) на Анимал Агентс