Ратуфа мацроураШри Ланка џиновска веверица

Написао Етхан Кане

Географски опсег

Ратуфа мацроурараспрострањени су широм јужне Индије и Шри Ланке.

  • Биогеографски региони
  • Оријентални
    • домородац

Станиште

Ратуфа мацроурасу готово потпуно дрворезни. Напади на земљу се дешавају приликом избегавања предатора или прогона других веверица током сезоне размножавања (Новак 1991). Веома су окретни на дрвећу и имају способност прескакања више од шест метара са дрвета на дрво (Пратер 1971).Ратуфа мацроуракористите рупе на стаблима дрвећа као привремена склоништа (Новак 1991).

  • Земаљски биоми
  • шума
  • прашума
  • шипражја шума

Физички опис

Најмања индијска џиновска веверица,Ратуфа мацроураимају главу и тело дужине 25-45цм (Финн 1929, Новак 1991). Репови им могу бити дугачки или дужи (Новак 1991).Ратуфа мацроурапоседују кратке округле уши које су често чупаве. Њихове руке су врло широке и добро су прилагођене за хватање. И руке и ноге су им опремљене великим моћним канџама, што их чини покретним пењачима (Новак 1991).Ратуфа мацроурадобију заједничко име по обојености репова. Леђна површина репа је сива или смеђкастосива са изразито белим истицањем, дајући крзну сивкасти изглед (Пратер 1971). Обојеност остатка тела увелико се разликује у зависности од локалитета и може укључивати разне нијансе браон, црвене, сиве и црне боје, али трбушно крзно је увек светлије (Новак 1991). Одређени број подврста класификован је строго на основу варијација боја (Еллерман 1961).




чињенице о црвеном трбуху

  • Остале физичке карактеристике
  • ендотермни
  • билатерална симетрија
  • Маса домета
    1,5 до 3 кг
    3,30 до 6,61 лб.

Репродукција

Ратуфа мацроурасу слабо проучени и постоји врло мало података о њиховом репродуктивном циклусу. Верује се да период трудноће траје око 28 дана (Новак 1991). Током сезоне размножавања прави се велико гнездо, по изгледу слично орловском гнезду. Порођај се дешава унутар гнезда, а млади остају тамо најмање два до три месеца (Јосхуа и Јохнсингх 1994). Свако легло састоји се од једног или два младунца, а жена их доји из своја три пара млечних жлезда (Новак 1991). Нагађало се даРатуфа мацроураможе подићи неколико легла сваке године; међутим, ово је непотврђено (Новак 1991).


широкоглави скинк

  • Кључне репродуктивне карактеристике
  • гонохорски / гонохористички / дводомни (полови одвојени)
  • сексуални

Понашање

Ратуфа мацроуранајактивнији су ујутру и рано увече (Јосхуа анд Јохнсингх 1994, Пратер 1971). Подневље је време одмора и ове веверице се често примећују како спавају раширени орао на грани (Пратер 1971). Дивовске веверице се разликују од осталих дрвећа по томе што не седе усправно док се хране. Уместо тога, уравнотежују се на задњим ногама, а тело је на једној страни гране, а реп делује као противтежа на другој страни гране (Новак 1991).Ратуфа мацроурапоказују ограничено социјално понашање. Јављају се сами или у паровима и изразито су територијални (Новак 1991, Јосхуа анд Јохнсингх 1994). Ове веверице имају врло различит глас и могу бити врло гласне (Новак 1991). Као и многи примати,Ратуфа мацроурареагују на виђење грабежљиваца подизањем општег аларма, низом позива и лавежа који упозоравају друге на присуство предатора (Пратер 1971). Када су узнемирене, ове веверице могу побећи или се смрзнути (Јосхуа и Јохнсингх 1994). Примећено је да се спљоште уз грану и да остану непомични када се уплаше (пратер 1971). Генерално,Ратуфа мацроурасу врло опрезни и добро се скривају у густој вегетацији (Новак 1991).

  • Кључна понашања
  • покретни

Комуникација и перцепција

  • Канали перцепције
  • тактилно
  • хемијска

Прехрамбене навике

Ратуфа мацроурауживајте у разноврсној исхрани која укључује воће, орашасте плодове, инсекте, птичја јаја и кору неких дрвећа (Новак 1991). Плод пењачице Цомбретум овалифолиум је посебно важан извор хране тамо где се јавља. Примећено је да се младе веверице, које су први пут изашле из гнезда, хране искључиво овим воћем (Јосхуа и Јохнсингх 1994).

Економски значај за људе: позитиван

Као и многе веверице,Ратуфа мацроуравероватно игра значајну улогу као агент ширења семена (Гурнелл 1987). Такође, веверице широм света лове се због хране и њиховог крзна (Гурнелл 1987).Ратуфа мацроуравероватно није изузетак.


мали смеђи слепи миш

Статус заштите

Ратуфа мацроуранаведени су у Додатку 2 ЦИТЕС-а (Новак 1991). Популација на југу Индије процењена је на 300 јединки (Јосхуа и Јохнсингх 1994). Примарна претња њиховом опстанку је све већа људска популација која је проузроковала да чак и традиционалне активности људи који живе у шуми постану деструктивне (Јосхуа и Јохнсингх 1994). Проређивање шумских крошњи као резултат сече дрвета је резултиралоРатуфа мацроурарањивија мета за ваздушне грабежљивце попут црног орла, Ицтинаетус малаиенсис (Јосхуа и Јохнсингх 1994)

Остали коментари

Ратуфа мацроураје најстарија забележена врста у овом роду, која датира из 1769. године (Еллерман 1961).

Сарадници

Етхан Кане (аутор), Универзитет у Мичигену-Анн Арбор.

Популарне Животиње

Прочитајте о Стернотхерус минор (корњача мошуса Логгерхеад) на Анимал Агентс

Прочитајте о Рхинолопхус феррумекуинум (већи потковњак) на Анимал Агентс

Прочитајте о Елецтропхорус елецтрицус (Електричној јегуљи) на животињским агенсима

Прочитајте о Мастигопроцтус гигантеус о животињским агенсима

Прочитајте о Хетеромиидае (кенгуру пацови, џепни мишеви и рођаци) на Анимал Агентс

Прочитајте о Мустела нигрипес (црнонога твора) на Анимал Агентс