Момотус момотаблуе крунисани мото

Написала Адриенне Дицкерсон

Географски опсег

Момотус момотаналази се у земљама Централне и Јужне Америке. Плавовенчани мото се креће од североисточног Мексика до северозападног Перуа, Парагваја, Боливије, Тринидада и северне Аргентине.

(Скутцх 1964; Линдхолм 1991; Орејуела 1977).

  • Биогеографски региони
  • неарцтиц
    • домородац
  • неотропни
    • домородац

Станиште

У разним деловима Централне Америке,М. момотаживе у многим врстама окружења. Плавовенчани мото може постојати у тихоокеанским низинама, са дугим и озбиљним сушним сезонама, у пошумљеним планинским пределима који насељавају плантаже кафе, са дрвећем са ниским хладом, мрљама светлих секундарних шума, шикара, живих ограда, сеновитих вртова и шумовитих јаруга.



(Скутцх, 1964)

  • Земаљски биоми
  • шума
  • прашума

Физички опис

МушкиМ. момотадугачки су око 40,64 центиметра, док су женке нешто мање. У перју се полови не могу разликовати. У оба је круна црна, окружена свуда широким плавим појасом, који покрива већи део чела. Леђа и горње репно перо варирају у нијанси од маслинасто-зелене до папагајско-зелене. Крила су светлије зелене са плавкасто зеленим основним бојама. Перје у облику рекета једна је од карактеристика које тропским птицама дају тако егзотичну ауру. Два централна пера дугог репа, која су при крају зеленкаста, а крај врха плава, протежу се далеко даље од бочних ректрица, а при крају сваки има кратку дужину осовине са које су лопатице пале, претварајући је у танка стабљика која подупире изоловано, плаво, црно врх, лопатицасто перо. Црна новчаница је широка и тешка, са грубим назубљењима дуж ивице горње доње чељусти у средини. Велике очи су мутно црвене, а кратке ноге и стопала сиве. На североистоку Мексика је облик ( М. момота цоерулицепс ) са круном која је потпуно плава. Нестлингс се излежу потпуно голи.

(Скутцх 1964; Линдхолм 1991)

  • Остале физичке карактеристике
  • ендотермни
  • билатерална симетрија
  • Просечна маса
    102 г
    3,59 оз

Репродукција

Припрема за размножавање почиње месецима унапред, током кишне сезоне. Модро окруњени мотси обично бирају мање очигледна места, тако да је њихове јазбине тешко открити. Уместо да започне свој тунел на изложеној површини тла,М. момотарадије започиње са стране неке јаме или удубине у земљи, као што је брлог јазбине или рупа коју је човек ископао. Будући родитељи тако рано копајући своје јаме добијају две предности; прва предност је крилатица да је тло меко и лако обрадиво. Друго, јама већ изгледа старо када започиње полагање и мања је вероватноћа да ће изазвати интерес предатора. Јаја се у разним јужноамеричким регионима полажу између марта и почетка априла. У осталим областима у Мексику, процењује се да је полагање јаја између почетка маја и краја јуна. Оба пола инкубирају јаја. Женка се обично инкубира ноћу. Периоди инкубације варирају у различитим регионима, али обично трају од 13 дана до око 3 недеље. Родитељи моторета леже своје неразвијене младунце прва три до четири дана након излегања; након тога, родитељи их једноставно хране током дана, а ноћу их остављају без надзора у јами.

(Скутцх 1964; Орејуела 1977)

  • Кључне репродуктивне карактеристике
  • итеропаран
  • гонохорски / гонохористички / дводомни (полови одвојени)
  • сексуални
  • јајасти

Понашање

Ови мотови никада не хрле, већ живе у паровима током целе године. Преко дана чланови пара се често хране одвојено и није увек очигледно да су парени. Мотмови су активни у сумрак и одмарају се касније од већине птица.Момотус момотане спавају у својим јазбинама, већ докази упућују на закључак да спавају усред лишћа. Летећи плавовенчане мото-мотолије изненадни су, брзи и директни, али ретко се дуго настављају; пролази између дрвећа попут бљеска плаве и зелене.

(Скутцх 1964)

Постоји много различитих парова позиваМ. момота, они се обично јављају током сезоне размножавања. Такође су примећени плавовенчани мотси који носе нејестиве предмете, у покушају удварања или упаривања, или понекад у покушају да придобију партнера ометањем успостављеног пара.

(Скутцх 1964; Орејуела 1977)


одакле потичу оскари

Иако плавовенчани мото-мото отприлике месец дана одгаја своје младунце у одраслој добиМ. момотаникада нису примећени како уклањају отпадне производе или излучевине из јазбине.

(Скутцх 1964)

  • Кључна понашања
  • муве
  • покретни

Комуникација и перцепција

  • Канали перцепције
  • визуелни
  • тактилно
  • акустична
  • хемијска

Прехрамбене навике

Момотус момотасу углавном инсективорни, али разликују се у исхрани и конзумираће воће. Чини се да су бубе њихов главни извор хране, а између осталих врста хватају и многе балеге. Остали ухваћени инсекти укључују велике цикаде, фазмиде или инсекте штапиће, велике зелене отхоптеране и ларве разних врста. Пауци и мали гуштери такође се повремено хватају. Плавовенчани мото има два начина суочавања са пленом пре него што га потроши. Једна од пракси је узимање плена и његово премлаћивање против гргеча птице све док она не постане неактивна, често док се не унакаже, пре него што је прогута или пренесе младим пилићима. Други пут се храна отпрема док је још на земљи. Повремено птице прате рој војничких мрава како би ухватиле инсекте, пауке, гуштере и друга створења која мрави отјерају од скривања у приземном лишћу и лако их ставе на располагање птицама које их хране.

(Скутцх 1964)

Економски значај за људе: позитиван

Плавовенчани мото је птица на неотропским и средњоамеричким путовањима у природу. (Сцхвартз)

Статус заштите

Момотус момотаје широко распрострањена птица која је једна од осам врста у породици Момотидае. Међутим,М. момотаје једина врста моторета која се може репродуковати у заточеништву.

(Линдхолм 1991)

Сарадници

Адриенне Дицкерсон (аутор), Универзитет Мицхиган-Анн Арбор, Пхил Миерс (уредник), Музеј зоологије, Универзитет Мицхиган-Анн Арбор.

Популарне Животиње

Прочитајте о Мацаца нигра (Целебес црест мацакуе) на Анимал Агентс

Прочитајте о Хилепхила пхилеус (ватреном скиперу) на Анимал Агентс

Прочитајте о Рхинецантхус ацулеатус (Лагоон хуму) на животињским агенсима

Прочитајте о Протелес цристата (аардволф) на Анимал Агентс

Прочитајте о Деомиинае (бодљикави мишеви, шумски мишеви и рођаци) на Анимал Агентс

Прочитајте о Нецтурус мацулосус (Мудпуппи) на Анимал Агентс