Мелес води Бадгера

Написала Анние Ванг

Географски опсег

Евроазијски јазавци (Мелес мелес) су широко распрострањени у читавом палеарктичком региону. Присутни су од западног дела Ирске и Шпаније до источних рубова Русије, Кине и Јапана. Северна граница евроазијског распона јазаваца протеже се до Руског арктичког круга и Финске, а јужна граница се јавља дуж југоисточне обале Кине.(Делахаи, ет ал., 2008; Хелин, ет ал., 1999; Ларивиере и Јеннингс, 2009)

  • Биогеографски региони
  • палеарктички
    • домородац

Станиште

Евроазијски јазавци су врло прилагодљиви и живе у најразличитијим срединама. Идеално станиште укључује лишћарске, четинарске или мешовите шуме у близини отворених поља. Поред тога, они могу заузимати живе ограде, шипражја и речна станишта, као и пољопривредно земљиште, травњаке, степе и полу пустиње. Када траже насеље, преферирају подручја прекривена дрвећем, грмљем и стенама који ће покривати улаз у њихово насеље. Остали повољни услови насељавања укључују добро дренирано земљиште које је лако ископати, а релативно је без људских узнемиравања. Такође преферирају подручја са умерено влажном климом и богатим пашњацима, јер су ово оптимални услови за глисте, један од њихових примарних плена. Просечна надморска висина за евроазијске јазавце је 1000 м. Повремено се налазе у приградским и урбаним областима Велике Британије, где је густина људске популације велика.(„Бадгер“, 2002; Балестриери, ет ал., 2009; Делахаи, ет ал., 2008; Гехрт, ет ал., 2010; да Силва, ет ал., 1993)



  • Региони станишта
  • умерена
  • земаљски
  • Земаљски биоми
  • савана или травњак
  • шума
  • шипражја шума
  • Остале карактеристике станишта
  • урбани
  • приградски
  • пољопривредне
  • приобални
  • Просечна надморска висина
    1000 м
    3280.84 фт

Физички опис

Евроазијски јазавци имају здепасто тело са кратким робусним удовима и кратким репом. Маса жена се креће од 6,6 до 13,9 кг, а маса мушкараца од 9,1 до 16,7 кг. Мужјаци и жене се не разликују у дужини главе и тела, која се креће од 56 цм до 90 цм. Дужина репа се креће од 11,5 цм до 20,2 цм. Еуроазијски јазавац познат је по препознатљивим тамним пругама које се протежу од носа, очију до сваког уха. Ове две тамне пруге одвојене су белом медијалном пругом. Леђни капут је сиво сива, а свака појединачна длака је у основи бела, а на врху тамнија. Венталова пелажа има тенденцију да буде тамно сива или црна. Њихове лобање (леђни, трбушни, бочни) су масивне и тешке са истакнутим сагиталним гребеном и кратким, троугластим пароцципиталним процесима. Евроазијски јазавци су се поравнали кутњаци , мали секутићи , и истакнуто очњаци . Зуби евроазијских јазаваца погодни су за свеједу исхрану. Зубна формула је И3 / 3, Ц1 / 1, П4 / 4 /, М1 / 2 = 38.(Ларивиере и Јеннингс, 2009; 'Бадгер', 2002; Делахаи, ет ал., 2008; Круук, 1989; Ларивиере анд Јеннингс, 2009)



У свом географском опсегу, евроазијски јазавци подељени су у 24 подврсте, од којих једанаест у бившем Совјетском Савезу. Подврсте се углавном међусобно разликују по општем тону боје и често, општим димензијама, величини лобање, облику горњег молара и присуству преткутњака. Међутим, већина ових карактеристика није добро дефинисана.(„Јазавац“, 2002)

  • Остале физичке карактеристике
  • ендотермни
  • хомоиотермичан
  • билатерална симетрија
  • Сексуални диморфизам
  • мужјак већи
  • Маса домета
    6,6 до 16,7 кг
    14,54 до 36,78 лб
  • Просечна маса
    11,7 кг
    25,77 лб
  • Дужина домета
    56 до 90 цм
    22.05 до 35.43 ин
  • Просечна стопа базалног метаболизма
    16,647 В
    Старосна

Репродукција

Евроазијски јазавци су обично полигини. За оне који живе у друштвеним групама, само доминантни мушкарци и жене се паре. Мужјаци не бране приступ естроусним женкама од других мушкараца, али троше много више енергије штитећи супружнике од потенцијалних предатора, као што је нпр. Афрички лавови . Често се дешавају парења ван групе. Жене могу естроно рекламирати мушкарце из ван групе путем означавања мириса. Често мужјаци током сезоне размножавања проширују територије у покушају да укључе више женки на своје територије и тако повећавају број парења.(Црессвелл, ет ал., 1992; Делахаи, ет ал., 2008; Ревилла и Паломарес, 2002; Иамагуцхи, ет ал., 2006)



  • Систем парења
  • полигини
  • полигинандарни (промискуитетни)

Евроазијски јазавци се размножавају током целе године; међутим, већина узгоја се дешава током касне зиме / раног пролећа (од фебруара до маја) и током касног лета / ране јесени (од августа до октобра). Трудноћа траје 9 до 12 месеци, а легло се креће од 1 до 6 младунаца, са просеком од 3. Просечна порођајна тежина евроазијских јазаваца је 75 грама. Младунци излазе из својих брлога око 8 до 10 недеља након рођења. У просеку, младунци се одбију од детета за 2,5 месеца, а мужјаци и женке евроазијског јазавца достигну полну зрелост за око годину дана након рођења.(„Бадгер“, 2002; Црессвелл, ет ал., 1992; Делахаи, ет ал., 2008; Ларивиере и Јеннингс, 2009; Иамагуцхи, ет ал., 2006)

У подручјима са малом густином насељености у којима су јазавци усамљени, 90 до 95% одраслих жена успешно производи и уграђује бластоцисте који прелазе у пуну трудноћу. Само око 40% жена из подручја са великом густином насељености успешно уграђује бластоцисте и прелази у пуну трудноћу. Иако је више од 90% жена у датој социјалној групи способно за репродукцију, већина то не може. Обично се репродукује једна доминантна женка, а познато је да доминантне крмаче убијају младунче унутаргрупних крмача. Међутим, више од једне женке у друштвеној групи може се успешно размножавати у зависности од квалитета и обиља доступних ресурса хране и броја сетова на територији групе.(Црессвелл, ет ал., 1992; Делахаи, ет ал., 2008; Круук, 1989; Иамагуцхи, ет ал., 2006)

Једном оплођена јајашца могу одложити имплантацију у материцу. Овај процес се јавља током фазе бластоцисте код евроазијских јазаваца и назива се одложеном имплантацијом или ембрионалном диапаузом. Имплантацијом јајета делимично управљају абиотски услови као што су фотопериод и температура. Одложена имплантација женки евроазијског јазавца праћена је суперфетацијом или способношћу да затрудне током трудноће. Као резултат, легла са мешовитим очинством нису ретка. Ово је корисно за жене јер смањује ризик од чедоморства мушких јазаваца.(Делахаи, ет ал., 2008; Иамагуцхи, ет ал., 2006)



  • Кључне репродуктивне карактеристике
  • итеропаран
  • целогодишњи узгој
  • гонохорски / гонохористички / дводомни (полови одвојени)
  • сексуални
  • оплодња
  • живородан
  • одложена имплантација
  • Интервал узгоја
    Једном годишње
  • Сезона парења
    Може се размножавати током целе године, али врхунац узгајања је од фебруара до маја, као и од јуна до септембра.
  • Распон броја потомака
    1 до 6
  • Просечан број потомака
    3
  • Просечан број потомака
    3
    Старосна
  • Распон гестације
    9 до 12 месеци
  • Просечна старост одбића од млека
    2,5 месеца
  • Просечна старост у полној или репродуктивној зрелости (жене)
    1 година
  • Просечна старост у полној или репродуктивној зрелости (жене)
    Пол: женски
    365 дана
    Старосна
  • Просечна старост у полној или репродуктивној зрелости (мушкарци)
    1 година
  • Просечна старост у полној или репродуктивној зрелости (мушкарци)
    Пол мушки
    365 дана
    Старосна

Женке евроазијског јазавца доје младунце, као и снабдевају се чврстом храном након одбића. Неплодне женке су примећене како негују и чувају младе у одсуству њихове мајке, али углавном евроазијски јазавци нису кооперативни. Улагање родитеља у евроазијске јазавце је минимално, а мужјаци не брину о младунцима. У социјалним евроазијским јазавцима потомци се често повезују са мајком након осамостаљења.(Црессвелл, ет ал., 1992; Делахаи, ет ал., 2008; Иамагуцхи, ет ал., 2006)

  • Родитељска улагања
  • алтрициал
  • женска родитељска брига
  • пре излегања / рођења
    • резервисање
      • Женско
  • пре одвикавања / излетања
    • резервисање
      • Женско
  • пре неовисности
    • резервисање
      • Женско
  • удруживање са родитељима након осамостаљења

Животни век / дуговечност

Најстарији познати дивљи евроазијски јазавац поживео је 14 година, али мало њих у дивљини прелази 6 година. У заточеништву јазавци могу живети и до 19 година. Стопе смртности младунаца током прве године су високе и крећу се од 50 до 65%. Стопа смртности за одрасле је 30% за мушкарце и 24% за жене.(Делахаи, ет ал., 2008)

Понашање

У поређењу са већином других врста које припадају Мустелидае , Евроазијски јазавци су прилично дружељубиви. Друштвене групе могу имати између 2 и 23 особе. Просечне групе се састоје од 1 до 6 одраслих и њихових потомака, а величина групе зависи од квалитета и обиља ресурса. Друштвено понашање евроазијских јазаваца може бити последица нестабилности у доступности хране и условима исхране. У социјалној популацији, свака група садржи један доминантан расплодни пар који обавља већину репродуктивних напора. Међутим, када је ресурса у изобиљу и други појединци имају тенденцију да се репродукују. Не постоји хијерархија након доминантног приплодног пара. Иако доминантни мушкарци имају највеће појединачне територије, мушке територије се често преклапају. Друштвене групе се формирају првенствено задржавањем потомства унутар своје наталне групе. Такође се дешава миграција између група. Степен социјалности евроазијских јазаваца у великој мери зависи од услова околине. Јазавци у популацијама мале густине имају тенденцију да буду усамљенији, док јазавци у популацијама велике густине теже да живе у групама. Доступност хране такође утиче на социјалност јазавца. Када је доступност хране мала, јазавци који припадају клановима могу се вратити на осамљеније понашање.('Бадгер', 2002; Делахаи, ет ал., 2008; До Линх Сан, ет ал., 2007; Круук анд Парисх, 1987; Круук, 1989; Ларивиере анд Јеннингс, 2009; Ревилла анд Паломарес, 2002; Ропер, ет и сар., 2001; Иамагуцхи и сар., 2006; да Силва и сар., 1994; да Силва и сар., 1993)



Група која живи у евроазијским јазавцима смањује репродуктивни успех жена, као што су обично само доминантне женске пасмине. Такође је познато да доминантне женке убијају младунце унутар групе који нису своји. Разни фактори подстичу евроазијске јазавце да формирају групе уместо да остану усамљени. Ресурси хране који имају високу стопу обнављања или неравномерну просторну дистрибуцију фаворизују живот групе јер су ресурси обилни и локализовани. Недостатак ненастањеног станишта погодног за насеља такође чини живот групе повољнијим, јер је задржавање потомства у наталној групи јефтиније од ширења. Евроазијски јазавци не показују високу друштвеност познату код других друштвених месождера (нпр. сиви вукови ). На пример, показују мало кооперативног понашања у својој узгојној биологији, што сугерише да евроазијски јазавци представљају рану фазу у развоју друштвености месождера.(Иамагуцхи, ет ал., 2006; да Силва, ет ал., 1994)

Евроазијски јазавци граде велике, комуналне закопане системе зване сет. На целој територији сваке групе постоји више подешавања. Главно насеље обично садржи пуно одраслих особа и налази се у центру града на територији групе. Млађи појединци имају тенденцију да живе у периферним насељима. Јазавци често постављају своје гарнитуре сувом травом или другим биљним материјалом, који се првенствено користе током зиме и јесени. Друга одморишта укључују под камењем, у жбуњу, у дупљама дрвећа и у вештачким објектима који могу бити расути по територији групе. Места за одмарање се чешће користе током пролећа и лета. Евроазијски јазавци су ноћни са периодима највеће активности који се јављају у сумрак и зору.(Делахаи, и сар., 2008; Ларивиере и Јеннингс, 2009; Лоуреиро и сар., 2007)

  • Кључна понашања
  • террицолоус
  • фоссориал
  • ноћни
  • Сумрак
  • покретни
  • усамљени
  • Друштвени
  • Величина територије домета
    0,0025 до> 1,5 км ^ 2

Домаћи домет

Територија евроазијског јазавца може да покрива само 2500 м ^ 2 или може бити велика и до неколико квадратних километара. Величина територије зависи од квалитета и обиља хране, као и од површине погодне за ископавање сетова. Када је доступност хране мала, домет код куће је обично већи. Еуроазијски јазавац је територијални и разграничава територијалне границе на нишанима са излучевинама субкаудалне жлезде. Иако територијални, прилично су толерантни према животињама из других група.(„Бадгер“, 2002; Делахаи, ет ал., 2008; До Линх Сан, ет ал., 2007)

Комуникација и перцепција

Евроазијски јазавци комуницирају на много различитих начина. Често користе држање тела и визуелни став како би указали на агресивно понашање. Лепршање репом и стругање задњих ногу знаци су агресије када се појединци осећају угрожено. Подизање репа и пилоерекција знаци су сексуалног узбуђења. Јазавци такође комуницирају међусобно вокализацијама, од којих неке може бити тешко разликовати од других. Режање и мужјака и женки значи агресију и одбрану када се животиње осећају угрожено. Виши звуци јаука значе да су нападнути. Гргљање се користи или у агресивном нападу или у сексуалној потрази. Младунци показују „мућкање“ или „зезање“ док се играју или су у невољи. Нису примећени позиви за узбуњивање ради сигнализирања опасности за остатак групе.(Делахаи, ет ал., 2008; Круук, 1989; Вонг, ет ал., 1999)

Означавање мириса је кључни облик комуникације код евроазијских јазаваца. Комунални тоалети, као и секрети субкаудалних и аналних жлезда користе се за обележавање територија групе. Поред тога, мирис из урина такође може указивати на стање еструса код жена. Такође је примећено ало-обележавање специјалиста помоћу секрета из субкаудалне жлезде. Сврха ало-обележавања може бити стварање специфичног мириса за групу.(Буесцхинг, ет ал., 2003; Делахаи, ет ал., 2008; Круук, 1989)

  • Канали комуникације
  • визуелни
  • тактилно
  • акустична
  • хемијска
  • Остали начини комуникације
  • феромони
  • мирисне ознаке
  • Канали перцепције
  • визуелни
  • тактилно
  • акустична
  • хемијска

Прехрамбене навике

Глисте су један од главних извора хране евроазијских јазаваца и многи аспекти понашања јазаваца врте се око њиховог постизања. Евроазијски јазавци једу више врста глиста. Када траже храну за глисте, јазавци остају на релативно малом простору (отприлике један хектар). Они уграбе свој плен помоћу секутића, а ако се глиста разбије на више делова, евроазијски јазавци пронађу и поједу преостале комаде. Евроазијски јазавци су усамљена храна за храну, без обзира на социјалну структуру. Додатно глисте , Евроазијски јазавци такође пљачкају зечеви , волухарице , ровке , кртице , мишеви , пацови и јежеви . Такође једу широк спектар великих инсеката, укључујући бубе , кожне јакне , гусенице , и осе . Они посебно циљају осе, једући њихова гнезда. Осе јазавци конзумирају сезонски и у већим количинама. Евроазијски јазавци такође једу стрвину и повремено једу птице , жабе , риба, тритови , гуштери , пужеви , и пужеви . Евроазијски јазавац се такође храни са више од 30 различитих врста воћа, укључујући крушке, шљиве, малине, трешње, јагоде, жиреве, буков јарбол и купине. Неке житарице које конзумирају укључују кукуруз, јечам, пшеницу и повремено јечам. Јазавци једу и кртоле, а повремено и гљивице.(„Јазавац“, 2002; Балестриери, ет ал., 2009; Цлеари, ет ал., 2009; Делахаи, ет ал., 2008; Гехрт, ет ал., 2010; Круук, 1989; Ларивиере и Јеннингс, 2009; Росалино и Сантос-Реис, 2009)

  • Примарна дијета
  • месождер
    • вермиворе
  • свејед
  • Животињска храна
  • птице
  • сисара
  • водоземци
  • гмизавци
  • риба
  • Царрион
  • инсекти
  • мекушци
  • копнени црви
  • Биљна храна
  • корење и кртоле
  • семе, житарице и ораси
  • воће
  • Остала храна
  • гљива

Предатион

Осим људи, одрасли јазавци немају природне предаторе. Међутим, вукови ,рисови, и медведи преклапају географски распон са евроазијским јазавцима и повремено их могу ловити, посебно млађи јазавци. Њихов фосорски и групни начин живота могу им помоћи да избегну потенцијалне предаторе. Коначно, јазавци су ноторно агресивни, што вероватно игра важну улогу у избегавању грабежљивости.(Делахаи, ет ал., 2008; Федриани, ет ал., 1999; Круук, 1989)

Улоге екосистема

Евроазијски јазавци превасходно плене бескичмењаке и могу помоћи у контроли одређених популација инсеката штеточина. Будући да у исхрану укључују велику количину воћа, они могу послужити као средство за распршивање семена у целокупном родном подручју, а једно истраживање је показало да је само мали део семена које јазавци уносе оштећен ван тачке клијања. Евроазијски јазавци су домаћини многим паразитима, укључујући цестоде , равни црви , округли црви , буве ,крпељи, илице.(Делахаи, ет ал., 2008)

  • Утицај на екосистем
  • распршује семе
Коменске / паразитске врсте
  • равни црви (Ремен Гимнопхаллидае)
  • округла глиста (Аелуростронгилус придхами)
  • округла глиста (Пхисалоптера сибирица)
  • округла глиста (Пеарсонема плица)
  • округла глиста (Унцинариа цриниформис)
  • округла глиста (Мастофорни миш)
  • округла глиста (Аонцхотхеца путорил)
  • округла глиста (Аонцхотхеца путорил)
  • округла глиста (Ангиостронгилус васорум)
  • округла глиста ( Стронгилоидес )
  • округла глиста ( Трихинела )
  • округла глиста (Унцинариа цриниформис)
  • округла глиста (Вигисоспирура потекхина хуготи)
  • плоснати црв (Атхриот гравирано)
  • плоснати црв ( Дилепис ундула )
  • плоснати црв (Месоцестоидес)
  • тик ( Икодес рицинус )
  • тик ( Икодес цанисуга )
  • тик ( Икодес хекагонус )
  • тик ( Икодес рицинус )
  • тик ( Икодес цанисуга )
  • бува ( Мелис парацерас )
  • бува ( Цхаетопсилла трицхоса )
  • бува ( Пулек ирританс )

Економски значај за људе: позитиван

Евроазијски јазавци могу локално да контролишу популације јежа и оса. Поред тога, њихова коса се често користи у четкама које се комерцијално производе, а кожа се често користи за израду простирки.(Делахаи, ет ал., 2008; Ларивиере и Јеннингс, 2009)

  • Позитивни утицаји
  • делови тела су извор драгоценог материјала
  • сузбија популацију штеточина

Економски значај за људе: негативан

Евроазијски јазавци могу да оштете пољопривредне усеве, као и воћне вртове у насељеним местима. Такође је познато да оштећују зграде, ограде и баште услед заривања. Повремено убијају живину. Евроазијски јазавци су преносиоци туберкулозе и повремено могу пренијети болест на стоку, што је пољопривредницима посебно скупо.(Делахаи, ет ал., 2008; Гехрт, ет ал., 2010; Круук, 1989; Ларивиере и Јеннингс, 2009; Мооре, ет ал., 1999)


лумхолтз-ово дрво-кенгур

  • Негативни утицаји
  • усев штеточина
  • узрокује или носи болест домаћих животиња

Статус заштите

Мелес мелесје класификована као врста која „најмање забрињава“ на ИУЦН-овој Црвеној листи угрожених врста. Распрострањен је и богат у читавом палеарктичком региону, а густине су се повећале у Европи током последње деценије. Упркос томе, променљиви климатски обрасци, посебно током климатски променљивих јесенских и пролећних сезона, могу ометати опстанак јазавца. Топлија пролећа могу довести до тога да јазавци рано прекину своју продужену буку, натерајући их да траже храну током месеци када нема довољно средстава за живот.(МацДоналд, ет ал., 2010)

Сарадници

Анние Ванг (аутор), Университи оф Мицхиган-Анн Арбор, Пхил Миерс (уредник), Университи оф Мицхиган-Анн Арбор, Јохн Берини (уредник), Стафф Агентс Стафф.

Популарне Животиње

Прочитајте о Линцкиа лаевигата на Анимал Агентс

Прочитајте о Хистрик пумила (индонежански дикобраз) на „Анимал Агентс“

Прочитајте о Ансер фабалис (грашка гуска) на Анимал Агентс

Прочитајте о Цебус оливацеус (плачући капуцин) на Анимал Агентс

Прочитајте о Меланерпес левис (Левисов дјетлић) на Анимал Агентс

Прочитајте о Тамиас стриатус (источна веверица) на Анимал Агентс