Хиппоцамелус антисенсистаруца (Такође: перуански гемал)

Бриан Путз

Географски опсег

Андски јелен се протеже кроз андски Еквадор, Перу, Боливију, Чиле и Аргентину. У Андима их има од 12 до 28 степени јужне ширине (Геист 1998).

  • Биогеографски региони
  • неотропни
    • домородац

Станиште

Андски јелен живи на високим узвишењима (4.100 до 5.000 метара) на стеновитим избочинама. Ретко се налази испод узвишења од 3.960 метара. Домаћи домет је дужи од 2 км. Станиште јелена показује велике дневне температуре и велике количине сезонских киша.




животни век љубави

  • Земаљски биоми
  • планине

Физички опис

Андски јелен има здепасто, дебело и кратконого тело. Карактеристика морфологије зуба је присуство очњака. Мужјаци поседују рогове који се једном рачвају, а предњи зуб је обично краћи. Рогови су такође релативно мале величине. Рогови великих мужјака су од 22 до 27 цм. У мушкарца су уши дугачке и уске, а реп се протеже мање од 10 процената дужине тела. Сексуални диморфизам је изражен. Висина рамена мужјака је 74-77цм, док је женки 69-71цм. Оба пола имају пегасто жућкасто сиво смеђе крзно и реп који је тамно смеђи одозго и бео на доњој површини (Новак 1983). Такође, мужјаци и жене имају бледо обојено грло, тамну траку боје крзна преко очију и светлу траку око њушке (Геист 1998).



  • Остале физичке карактеристике
  • ендотермни
  • билатерална симетрија
  • Маса домета
    45 (мало) кг
    99,12 (ниска) лб
  • Просечна маса
    68,6 кг
    151,10 лб

Репродукција

Размножавање је сезонско и рутински врхунци су у јуну и јулу током најсушније сезоне. Период трудноће је 240 дана; ово је необично дуго за малог јелена (Геист 1998).

  • Кључне репродуктивне карактеристике
  • гонохорски / гонохористички / дводомни (полови одвојени)
  • сексуални

Животни век / дуговечност

Понашање

Андски јелен живи на високим узвишењима у стадима и у бисексуалним групама од четири до девет чланова. Групе су уско повезане; највећи су током сезоне парења. Током сезоне парења постоји извесно кретање између група мужјака и женки. Долар чува женке са којима се паре. Мушкарци немају територијалну одбрану жена; мужјаци се такмиче за женке борећи се својим роговима. Током периода срнења женке се одвајају од група. Ова сегрегација траје око 30 дана (Геист 1998). Постоји интегрални однос између репродукције и раста рогова. Већина јелена испушта рогове у октобру и новембру на почетку кишне сезоне. До децембра, сви мушкарци су у баршуну; у јануару је око 30 посто мушкараца бацило сомот; у мају сви мужјаци имају тврде рогове (Геист 1998). Јелен има мало природних предатора; један од главних је пума. Планинска лисица такође може узети новорођене младунче (Вхитехеад 1972). Чини се да јелени избегавају предаторе скривајући се и неприметно напуштајући подручја са предаторима. Међутим, ако их се открије у непосредној близини грабежљивца, они брзо побегну. Током бежања често ће поставити препреку између себе и предатора (Геист 1998).



  • Кључна понашања
  • покретни
  • селице
  • Друштвени

Комуникација и перцепција

  • Канали перцепције
  • тактилно
  • хемијска

Прехрамбене навике

Андски јелен је биљојед, а дијета му се састоји углавном од шаша и трава који се налазе између стена на високим врховима. Ови јелени такође померају промене висине у зависности од доба године. Током кишне сезоне (од децембра до маја) крећу се према вишим надморским висинама у потрази за храном (Вхитехеад 1972).

Економски значај за људе: позитиван

Андски јелен позитивно користи људима јер је извор хране. Људи такође лове животињу због крзна и рогова

Економски значај за људе: негативан

Може доћи до сукоба са јеленима који једу усеве на нижим надморским висинама и такмиче се са домаћим сточним животињама на већим надморским висинама (Путман 1988).




јужни двопрсти лењивац

Статус заштите

Андски јелен је на листи угрожених од 1976. Пад популације повезан је с криволовом. Број јелена које су бели ловци убили у Перуу вероватно је врло мали, али Индијанци који живе током целе године на овим висинама несумњиво узимају значајан данак (Вхитехеад 1972). Такође, губитак станишта у пољопривреди на нижим надморским висинама, конкуренција домаћих залиха на већим надморским висинама и губитак станишта услед сече шума такође могу играти улогу у њиховом опадању.

Остали коментари

Остала уобичајена именаХиппоцамелус антисенсисукључују северноандске јелене, туруку, таругу, гуамал, перуански хуемул и северни хуемул. Примерак Х.антисенсис у заточеништву живео је 10 година и 7 месеци (Новак 1983). Препозната је још једна врста андског јелена, Хиппоцамелус бисулцус. Налази се јужније у Андима Чилеа и западној Аргентини. Распони две врсте одвојени су великим размаком.

Сарадници

Бриан Путз (аутор), Универзитет Мицхиган-Анн Арбор, Пхил Миерс (уредник), Музеј зоологије, Университи оф Мицхиган-Анн Арбор.



Популарне Животиње

Прочитајте о Еурицеа ратхбуни (Тексас слепи саламандер) на Анимал Агентс

Прочитајте о Леписостеус оцулатус (Споттед гар) на Анимал Агентс

Прочитајте о Аецхмопхорус оцциденталис (западна гомила) на животињским агенсима

Прочитајте о Тито алба (сова-сола) на Анимал Агентс

Прочитајте о Миоцастор цоипус (цоипу) на Анимал Агентс

Прочитајте о Ара глауцогуларис (ара плавог грла) на Анимал Агентс