Дендроица пинуспине лептир

Јацоб Кецк

Географски опсег

Пине варблерс,Дендроица пинус, простиру се на већини истока Северне Америке. Њихов северни домет протеже се на најјужније делове Манитобе, Онтарија и Квебека у Канади. Јужни опсег њиховог подручја протеже се од Флориде до јужног врха Тексаса. Источна граница ланца је атлантска обала Сједињених Држава (САД) и Канаде, док његов западни домет пролази кроз америчке државе Миннесота, Висцонсин, Иллиноис, Миссоури, Аркансас и Текас. Распон гнежђења борових пепела покрива већи део њиховог општег распона, са изузетком делова јужног Тексаса и Луизијане. Упркос великом опсегу узгајања, вреди напоменути да су гнездеће популације често прилично изоловане у централним деловима свог ареала. Зимски распрострањеност борових врпица укључује већи део јужног дела њиховог узгајалишта, што је необично за дрвену пехарицу. Њихов зимски домет се простире чак до севера до средине Аркансаса, јужног Тенесија, као и јужне Вирџиније.(Цхапман, 1907; Дунне, 2006; Харрисон, 1984; Родевалд, ет ал., 2011; Сиблеи, 2003)

  • Биогеографски региони
  • неарцтиц
    • домородац

Станиште

Пинови борови могу се наћи готово искључиво у боровим шумама, осим током миграције, када се поред борових шума могу наћи и на стаништима са мало или нимало четинара. Чини се да су преференције отворене борове шуме; међутим, пронађени су у густим састојинама четинара или у малим џеповима борова у претежно листопадној шуми.(Цхапман, 1907; Дунне, 2006; Ехрлицх, ет ал., 1988; Харрисон, 1984; Сиблеи, 2003)



  • Региони станишта
  • умерена
  • земаљски
  • Земаљски биоми
  • тајга
  • шума

Физички опис

Пинови за бор су већи дрвени поткичи са просечним распоном крила од 22 цм и просечном дужином од 14 цм. Просечна маса борових врбаца је око 12 г, међутим, забележени су појединци са телесном масом од 9,4 до 15,1 г. Просечна брзина метаболизма боровица је 30,6 цм ^ 3 кисеоника на сат.(Баицицх и Харрисон, 2005; Цхапман, 1907; Дунне, 2006; Сиблеи, 2003)

Не постоје подаци о полном диморфизму величине боровица, али њихов полни диморфизам у перју је добро познат. Борове пехарице показују много пригушеније тонове од многих других певачица. Мушко оплемењивачко перје укључује маслинасто-жуту круну са истом бојом коју деле ушне шкољке и плашт. За разлику од благо осипане круне, ту ће бити жуто орбитално перје и жуте лоре, малар и грло. Дојка је жута са маслиновим пругама које прелазе у бијели трбух са неким наставком маслинастих пруга. Покривачи, почетнице, секундарци, терцијали и реп су сивкасте боје са неким слабим криластим шипкама. Ноге, стопала и кљун су тамне боје.(Баицицх и Харрисон, 2005; Цхапман, 1907; Дунне, 2006; Сиблеи, 2003)

Неплодни мушкарци и женке имају тенденцију да буду донекле слични перју који је по обрасцу сличан женском перје, осим што је слабије обојен са више маслинасто-браон тонова. Женке прве године су врло пригушене боје, иако задржавају исте карактеристичне ознаке. Новорођени боровци су алтрицијални и на крају развијају тамно смеђе перјанице.(Баицицх и Харрисон, 2005; Цхапман, 1907; Дунне, 2006; Сиблеи, 2003)



  • Остале физичке карактеристике
  • ендотермни
  • хомоиотермичан
  • билатерална симетрија
  • Сексуални диморфизам
  • полови обојени или узорковани другачије
  • мужјак шаренији
  • Маса домета
    9,4 до 15,1 г
    0,33 до 0,53 оз
  • Просечна маса
    11,9 г
    0.42 оз
  • Просечна дужина
    14 цм
    5.51 ин
  • Просечан распон крила
    22 цм
    8.66 ин
  • Просечна стопа базалног метаболизма
    30,6 цм3.О2 / г / сат

Репродукција

Мало се зна о понашању удварача боровица. Постоје неки докази који указују на то да се врши чување партнера и да је примећено да су мушкарци антагонистични према другим мушкарцима. Верује се да су моногамни током читаве сезоне размножавања без забележених додатних парних копулација. Није познато да ли парови остају повезани више од једне сезоне размножавања.(Морсе, 1989; Родевалд, ет ал., 2011)


који је уобичајени назив за латродецтус мацтанс

  • Систем парења
  • моногамни

Пине борели обично почињу градити гнезда крајем марта до почетком јуна на северу. Гнезда се готово увек граде у једној од 15 врста у родуПинус. Гнезда се граде нормално између 8 и 12 метара од тла, мада проналазак гнезда висине између 3 и 35 метара није тако ретка појава и постоји један извештај о гнежђењу тла. Гнезда се граде готово искључиво на хоризонталним гранама, често на рачвању које даје чврсту подлогу за изградњу гнезда. Њихова компактна чашаста гнезда грађена су од трака коре, стабљика биљака, борових гранчица и лишћа повезаних свилом у облику гусеничних чаура или паукових мрежа. Гнезда се затим облажу перјем, длаком и меканим биљним материјалом. Гнездо граде готово искључиво жене, међутим мушкарци често прате своје супружнике док често певају.(Баицицх и Харрисон, 2005; Цхапман, 1907; Дунне, 2006; Ехрлицх, ет ал., 1988; Харрисон, 1984; Реед, 1965)


дуго пређени црни морски јеж

Полаже се квачило од 4 јаја са белим пегавима, мада се у ретким случајевима полаже 3 или 5. Јајашца инкубирају готово искључиво жене, али познато је да мужјаци хране супружнике током инкубације јаја која траје 12 до 13 дана. Новорођенчад је спремна да напусти гнездо након отприлике 10 дана. Пар борових пепела може имати 1 до 3 квачила годишње. Верује се да су особе полно зреле након једне године, међутим нема директних доказа који то поткрепљују.(Баицицх и Харрисон, 2005; Цхапман, 1907; Дунне, 2006; Ехрлицх, ет ал., 1988; Харрисон, 1984; Реед, 1965)



  • Кључне репродуктивне карактеристике
  • итеропаран
  • сезонски узгој
  • гонохорски / гонохористички / дводомни (полови одвојени)
  • сексуални
  • јајасти
  • Интервал узгоја
    Бор боровци ће размножавати 1 или 3 квачила годишње.
  • Сезона парења
    Сезона размножавања боровица се одвија од краја марта до почетка јуна.
  • Распон јаја по сезони
    3 до 5
  • Распон времена до излегања
    12 до 13 дана
  • Просечна старосна доб
    10 дана
  • Просечна старост у полној или репродуктивној зрелости (жене)
    1 година
  • Просечна старост у полној или репродуктивној зрелости (мушкарци)
    1 година

Женке граде и гнезда и обављају све дужности инкубације. Током ових периода мушкарци ће повремено доносити храну својим пријатељима, као и певати да би бранили територију. Пилићи се рађају алтерцијално и хране их оба родитеља док не буду спремни да напусте гнездо. Тренутно је непознато време за осамостаљење, али родитељи вероватно настављају да се брину о свом леглу неколико дана након преношења.(Баицицх и Харрисон, 2005, Ехрлицх, ет ал, 1988;.. Родевалд, ет ал, 2011)

  • Родитељска улагања
  • алтрициал
  • мушко родитељско старање
  • женска родитељска брига
  • предоплодња
    • резервисање
    • штитећи
      • Женско
  • пре излегања / рођења
    • резервисање
      • Женско
    • штитећи
      • Мушки
      • Женско
  • пре одвикавања / излетања
    • резервисање
      • Мушки
      • Женско
    • штитећи
      • Мушки
      • Женско

Животни век / дуговечност

Мало се зна о животном веку боровица, али најстарија забележена тракаста јединка имала је 6 година када је поново заузета.(„Лонгевити Рецордс оф Нортх Америцан Бирдс“, 2011; Родевалд, ет ал., 2011)

  • Животни век домета
    Статус: дивље
    6 (ниских) година

Понашање

Боровине ће скакати и на подлози и на дрвећу. Такође ће се пењати и спуштати низ стабла дрвећа да би дошли од гране до гране. Бор боровнице редовно ће се понашати до 15 минута. Појединци ће показати повремено пумпање репа. Бор боровица има лет који је прилично типичан за пехар са неправилним откуцајима крила. Ово је миграторна врста која се сели да би провела другачији део године у два различита региона. Неке јужне популације могу остати на релативно истом подручју током целе године. Бор боровници већину активности обављају током дана, али ће мигрирати ноћу. Ова врста је најактивнија у зору током сезоне размножавања када мужјаци енергично певају са крошњи дрвећа на својој територији.(Баицицх и Харрисон, 2005; Цхапман, 1907; Родевалд, ет ал., 2011)

  • Кључна понашања
  • дрвенаста
  • муве
  • дневним
  • покретни
  • селице
  • територијални
  • Величина територије домета
    1.000 до 10.000 м ^ 2

Домаћи домет

Мало се зна о величини територије коју одржавају борови пепељари. Највећа забележена територија била је 1 хектар, док је најмања била 0,1 хектара. Верује се да квалитет станишта у великој мери утиче на величину територије.(Родевалд, ет ал., 2011)

Комуникација и перцепција

Као и већина певачица, само мушки боровци певају. За разлику од већине осталих певачица, мушкарци се могу чути како певају током целе године, мада је приметан пораст учесталости њихових песама током раног дела сезоне размножавања. Песме су кратке и обично трају само секунду или две. Њихова песма је окарактерисана као кратки брзи трил који може имати поприличну количину импровизације. Ноте су често сличне висине и благо нејасне. Оба пола такође упућују контакт позиве, који су високи цвркут кратког трајања. Ретко позову лет који звучи као „сеет“, али тај позив је често врло слаб и зато се ретко чује.(Цхапман, 1907; Дунне, 2006; Родевалд, ет ал., 2011; Сиблеи, 2003)


рубоус-таил колибри

  • Канали комуникације
  • визуелни
  • акустична
  • Канали перцепције
  • визуелни
  • тактилно
  • акустична
  • хемијска

Прехрамбене навике

Као и готово сви певачице, и прехрана боровица састоји се углавном од инсеката и паука. Највише хране се врши у средњим и горњим пределима борова, а повремено и у лишћарском дрвећу. Када су чланконошци ретки, они могу да имају разноврснију исхрану која укључује семе борова, воће и бобице. Током зиме забележено је како једу кукуруз, семе сунцокрета и сует из хранилица. Пинови боровима сву воду која им је потребна добијају вероватно из хране, јер нема извештаја да су појединци пили, а често се нађу и гнезде далеко од било ког извора воде.(Ехрлицх, ет ал., 1988; Харрисон, 1984; Родевалд, ет ал., 2011)

  • Примарна дијета
  • месождер
    • инсективор
  • Храна за животиње
  • инсекти
  • копнени не-инсектни чланконошци
  • Биљна храна
  • семе, житарице и ораси
  • воће

Предатион

Постоји мало података о грабежању на бору, али постоји најмање један извештај о грабежању јајаша плаве сојке .(Беане и Алфорд, 1990; Ехрлицх, ет ал., 1988; Харрисон, 1984; Родевалд, ет ал., 2011)

Улоге екосистема

Познато је да се борови петелини током миграције придружују јатима мешовитих врста која садрже и пехарице и остале врлице. Борови петелини такође су необични домаћини смеђеглаве краве . Женке кравата смеђе главе могу уклонити постојећа јајашца или једноставно додати своја. Као одговор на ово, примећено је да неки боровци трпају страна јаја у дно гнезда. Пине боровци познати су домаћини ендопаразита из родоваПлазмодијум(изазива маларију),Леуцоцитозоон, иХемопротеј. Пине борели су такође познати домаћини зечји крпељи , уш муве , муве , и крпеља јелена .(Беане и Алфорд, 1990; Дунне, 2006; Ехрлицх, ет ал., 1988; Харрисон, 1984; Родевалд, ет ал., 2011)

Коменске / паразитске врсте
  • ендопаразити (Плазмодијум)
  • ендопаразити (Леуцоцитозоон)
  • ендопаразити (Хемопротеј)
  • зечји крпељи ( Хаемапхисалис лепориспалустрис )
  • уш муве ( Сливна орнитоика )
  • муве ( Орнлтхомиа фрингиллина )
  • крпеља јелена ( Икодес сцапуларис )

Економски значај за људе: позитиван

Боровине могу створити малу количину екотуризма од птица. Они такође могу користити људима конзумирањем инсеката који су штеточине за људе.(Родевалд, ет ал., 2011)

  • Позитивни утицаји
  • екотуризам
  • сузбија популацију штеточина

Економски значај за људе: негативан

Нема познатих негативних економских утицаја боровине.(Родевалд, ет ал., 2011)

Статус заштите

Пинови борови тренутно су наведени као врста која најмање забрињава. Ова врста заузима широк опсег у већем делу истока Сједињених Држава, међутим њен домет је угрожен сечом и развојем који узрокује губитак и фрагментацију станишта. Будуће студије требале би се усредсредити на утицаје овог губитка станишта и осигурати да популације буду довољно велике да опстану.(Дунне, 2006; Родевалд, ет ал., 2011)

Сарадници

Јацоб Кецк (аутор), Универзитет Северни Мичиген, Мари Мартин (уредник), Универзитет Северни Мичиген, Рацхелле Стерлинг (уредник), Посебни пројекти, Цатхерине Кент (уредник), Посебни пројекти.

Популарне Животиње

Прочитајте о Халиаеетус пелагицус (Стелеров морски орао) на агенсу Анимал Агентс

Прочитајте о Вомбатидае (вомбатима) на Анимал Агентс

Прочитајте о трионицхидае о животињским агенсима

Прочитајте о Хемидацтилус френатус (Цхицхак, заједничка кућа Гецко) о животињским агенсима

Прочитајте о Рхинцодон типус (китовој ајкули) на Анимал Агентс

Прочитајте о Миотис грисесценс (сиви миотис) на Анимал Агентс