Цорвус цауринуснортх-западна врана (Такође: северозападна врана)

Аутор: Бринне МцБриде

Географски опсег

Цорвус виаинусживи само уз обалу североисточног Тихог океана између јужне Аљаске и северног врха Вашингтона.(Вербеек и Бутлер, 1999)

  • Биогеографски региони
  • неарцтиц
    • домородац

Станиште

Цорвус виаинусживи углавном у обалним регионима у близини интердиалних зона, али се може наћи дуж великих река чак 120 км у унутрашњости. Обично су у близини, али не нужно у шумовитим регионима и повући ће се на ивицу шуме током тешких временских услова зими. Вране ће такође вероватно живе у близини колонија морских птица и одлагати депоније. Такође су пронађени да живе у делтама река, приобалним заливима, приморским селима, градовима и градовима, као и на пољопривредном земљишту. Могу се наћи на котама до 1700 м.(Вербеек и Бутлер, 1999)



  • Региони станишта
  • умерена
  • земаљски
  • Земаљски биоми
  • шума
  • Водени биоми
  • приобални
  • Остале карактеристике станишта
  • урбани
  • приградски
  • пољопривредне
  • приобални
  • Надморска висина
    0 до 1700 м
    0.00 до 5577.43 фт

Физички опис

Вране северозапада су птице средње величине, дугачке 41,9 до 44,5 цм и тешке 340 до 440 г. Имају распон крила око 99 цм, а перје им је преливно црно са плавкасто-љубичастом бојом на глави, врату, леђима, крилима и репу. Очи су им задимљене смеђкасто-сиве боје, а новчанице су сјајне и стасите, мада мање и мање моћне од оних уобичајених гаврана ( Цорвус цорак ). Такође имају перје налик на чекиње које прекрива наре.Цорвус виаинусима густе, црне ноге са великим крљуштима само на предњој страни. Када мирују, врхови преклопљених крила не допиру до врха репа који има благо заобљене крајеве. Полови изгледају слично, мада је мужјак нешто већи од женке.(„Страница за идентификацију птица“, 2001; Вербеек и Бутлер, 1999)

НезрелаЦ. цауринусизмеђу 3 и 15 месеци су такође црне боје, али имају мање преливања од одраслих. Перје на леђима, крилима и репу постепено бледи од црне до смеђе. Малолетници од 1 до 3 месеца имају пухлије, пухасто перје од одраслих или незрелихЦ. цауринуса перје им је мутно црно. Имају плаве очи.(Вербеек и Бутлер, 1999)

Цорвус виаинусмогу се разликовати од америчких врана ( Цорвус брацхирхинцхос ) јер је око 10% мањи, са мањим стопалима. Такође је мањи од обичних гаврана ( Ц. цорак ), и док Ц. цорак има клинаст реп, реп одЦ. цауринусје сквер. Цорвус цорак такође има чупаво грло-перје којеЦ. цауринуснедостаје.(Вербеек и Бутлер, 1999)



  • Остале физичке карактеристике
  • ендотермни
  • билатерална симетрија
  • Сексуални диморфизам
  • мужјак већи
  • Маса домета
    440 до 340 г.
    15,51 до 11,98 оз
  • Дужина домета
    44,5 до 41,9 цм
    17,52 до 16,50 ин
  • Просечан распон крила
    99 цм
    38.98 ин

Репродукција

Није познато када су северозападне вране (Цорвус виаинус) формирају парове за размножавање, али то је највероватније негде у другој години, пре сезоне размножавања. Ако постоји удварање, то је врло суптилно и није примећено. Међутим, пре копулације, мужјак се објеси, рашири крила и реп, усмјери новчаницу према доље и задрхти крилима и репом док излаже ницирајуће мембране (прозирни унутрашњи капак код птица). Женка има сличан приказ, али брзо чучи и дрхти репом.(Вербеек и Бутлер, 1999)

Цорвус виаинуспознато је да учествује у кооперативном узгоју. Парени пар ће задржати неко своје потомство из претходне сезоне (које још увек није достигло полну зрелост) са собом на својој територији за узгајање. Малолетна птица помаже мужјацима да заштите територију, сакрију храну и, врло ретко, сакупљају храну за гнезде. Узгојни пар нема увек помоћника; када то имају, имају само једног, а то је увек једно од њиховог потомства.(Јамес и Вербеек, 1983; Вербеек и Бутлер, 1999)

  • Систем парења
  • моногамни
  • задружни узгајивач

МладиЦорвус виаинусвероватно достигну полну зрелост између 15 и 20 месеци. Копулирају се и почињу да граде гнезда од почетка фебруара до краја марта. Вране се северозападно размножавају једном годишње, али ће се умирити ако буду узнемирене рано у сезони. Женка бира место за изградњу гнезда, обично на или испод дрвећа, грмља, купинових клупчица или високе траве. Гнезђење се дешава само током дневних сати и по лепом времену. Гнезда се граде одломљеним дрвећем, травом и маховином, као и другим предметима и земљом.Цорвус виаинусобложите своја гнезда између осталог маховином, галебом и врањим перјем и овчјом вуном.(Вербеек и Бутлер, 1999)



ЖенскоЦ. цауринусобично сноси 3 до 6 јајашаца у сезони узгоја, одлажући једно јаје дневно, готово увек пре 8:00 ујутру. Јаја су бледо плавкаста са тамније смеђим мрљама и субеллиптична до овална. Имају глатку, благо сјајну површину и дугачке су око 40 мм и широке 28 мм.(Вербеек и Бутлер, 1999)

Инкубација почиње највероватније другог дана, а изводи је само женка. Период инкубације је око 18 дана; за то време мужјак храни женку, најчешће на малој удаљености од гнезда. Након што се јаја излегу, женкаЦ. цауринусзапочните са храњењем младунаца.(Вербеек и Бутлер, 1999)


источни распон змија хогнозе

Цорвус виаинусобично напусте гнездо трајно око 31 дан. Све пилиће напуштају гнездо истог дана и задржавају се у оближњем дрвећу и грмљу, правећи кратке летове када их родитеља нема. Они почињу да истражују оближње територије између 10 и 14 дана, а почињу да се хране већ 55 дана након излегања. РодитељЦ. цауринусће хранити младунце док не напуне 77 дана.(Вербеек и Бутлер, 1999)

  • Кључне репродуктивне карактеристике
  • итеропаран
  • сезонски узгој
  • гонохорски / гонохористички / дводомни (полови одвојени)
  • сексуални
  • оплодња
  • јајасти
  • Интервал узгоја
    Вране се северозападно размножавају једном годишње, али ће се умирити ако буду узнемирене рано у сезони.
  • Сезона парења
    Цорвус виаинускопулирају и почињу да граде гнезда од почетка фебруара до краја марта.
  • Распон јаја по сезони
    6 до 3
  • Просек јаја по сезони
    4
    Старосна
  • Распон времена до излегања
    20 до 17 дана
  • Опсег младих година
    35 до 29 дана
  • Просечно време до независности
    77 дана
  • Распон старости у полној или репродуктивној зрелости (жене)
    15 до 20 месеци
  • Распон старости у полној или репродуктивној зрелости (мушкарци)
    15 до 20 месеци

ОдраслиЦ. цауринусграде гнезда за своје младунце, а затим полажу јаја. Женка плоди алкријалне младунце око 18 дана, пре него што је све своје време посветила сакупљању хране и храњењу. Мужјак, а понекад и помагач, доносиће храну од тренутка када се излегну, па до отприлике 77 дана након излегања. Младићи напуштају гнездо отприлике 31 дан, али се и даље ослањају на родитеље у храни јер могу да направе само кратке летове. Они почињу сами да се хране, почев од око 55 дана, а родитељи углавном престају да их хране са 77 дана. Матичне птице штите своје потомство током целог овог времена. НезрелаЦ. цауринусдружите се са групама одраслих за ноћење и храните се у њиховој близини прве или две године, вероватно да бисте покупили остатке и научили замршеност храњења.(Вербеек и Бутлер, 1999)

  • Родитељска улагања
  • никакво учешће родитеља
  • алтрициал
  • пре излегања / рођења
    • штитећи
      • Женско
  • пре одвикавања / излетања
    • резервисање
      • Мушки
      • Женско
    • штитећи
      • Мушки
      • Женско
  • пре неовисности
    • резервисање
      • Мушки
      • Женско
    • штитећи
      • Мушки
      • Женско
  • удруживање са родитељима након осамостаљења

Животни век / дуговечност

Цорвус виаинусобично живи око 12 година у дивљини, ако побегне. Најдужи познати животни век је 17 година. Отприлике 10% јајашаца се не излеже, а многа излегла или гладују или су убијена пре него што напусте гнездо. Неки младићи на обалним територијама падну у океан и утопе се или их убију суседне колоније галебова. Болест чини неколико смртних случајева уЦ. цауринуспопулације. Главни познати узрок смрти је рекреативно пуцање у Британској Колумбији, али доступност хране је вероватно велики фактор у одређивању величине популације.Цорвус виаинусне држе се у заточеништву.(Вербеек и Бутлер, 1999)

  • Животни век домета
    Статус: дивље
    17 (високих) година
  • Просечан животни век
    Статус: дивље
    12 година
  • Просечан животни век
    Статус: дивље
    200 месеци
    Лабораторија за повезивање птица

Понашање

Цорвус виаинуссезону размножавања проводи у територијалним паровима. Након младог периода, они постепено смањују територијално понашање и на крају цела породица одлази да живи у великој заједници. Годишњаци и одрасли који се не паре остају у заједници за ноћење током целе године. Унутар ноћење, одређене птице ће деловати као стражари, пазећи на расположиву храну, могуће лопове и предаторе. Са остатком јата комуницирају путем позива. Познато је да се незреле птице и младићи играју једни с другима током лета.Цорвус виаинуснема постављену хијерархију унутар група за ноћење, али мушкарци углавном доминирају над женкама, а жене над годишњацима и младенцима. Када постоји узгајивачки помоћник, он је подређен обе одрасле особе, али доминантан над било којим другим одраслим особама које им пређу на територији.(Робинетте и Јамес, 2001; Вербеек и Бутлер, 1999)

Вране северозапада ходају, скачу и лете. Лете равномерним, правилним ударцима крила и користе јак ветар за клизање дуж литица. Лете брзином од око 30 км / х и имају бржи ударац крилом од америчких врана ( Ц. брацхирхинцхос ). Веома су окретни у лету. Такође су виђени како играју игре, како лете високо у ваздух како би спустили штап или камен са канџи или кљуна, а затим похрлили назад да га поново ухвате.(Вербеек и Бутлер, 1999)

  • Кључна понашања
  • муве
  • клизи
  • салтаториал
  • дневним
  • покретни
  • седентаран
  • територијални
  • Друштвени
  • доминационе хијерархије

Домаћи домет

Током сезоне парења,Ц. цауринуспарови бране територију од око 0,48 ха од свих осталих одраслих особа, свих неповезаних младунаца и већине или свих сродника који позивају, јуре, лете и излажу. Понекад ће делити већи опсег са лабавом групом других гнездећих парова. Узгојни парови се враћају на исту територију сваке сезоне размножавања и користе иста места за ноћење током остатка године. Величина домаћих домаћинстава је углавном непозната и варира у зависности од доступности хране.(Вербеек и Бутлер, 1999)

Комуникација и перцепција

Вране северозападнеЦ. цауринускомуницирају углавном позивима. Имају разне позиве са значењем која се крећу од претећих позива територијалне одбране до позива за просјачење или храњење. Мужјаци имају специфичан позив којим сигнализирају женкама које размишљају да доносе храну и она би требала доћи по њу. Они су врло гласни у групама за смештај и користе позиве упозорења и позиве мафије који ће брзо окупити целу заједницу како би уплашили могућег грабежљивца. Такође се баве неким визуелним приказима, углавном како би прогласили доминацију, територијална права и сигнализирали спремност за парење.(Вербеек и Бутлер, 1999)


где живе куне

  • Канали комуникације
  • визуелни
  • акустична
  • Канали перцепције
  • визуелни
  • тактилно
  • акустична
  • хемијска

Прехрамбене навике

Вране северозапада су свеједи чистачи. Они могу и јешће готово све што нађу. Прехрана им се креће од малих бескичмењака, преко људског смећа до воћа, зависно од тога ?? је доступан. Уз обале се углавном хране шкољкама ( Филипински Венерупис и Прототхаца стаминеа ) ракови и песак ( Дендрастер екцентрицус ). Вране покупе ове животиње, одлете високо у ваздух и спусте их на стене како би их отвориле. Такође су познати да једу морске јежеве ( Стронгилоцентротус пурпуратус ) са стена и за крађу јаја и гнезда од сокола перегрина ( Фалцо ) и корморани (породица Пхалацроцорацидае ), међу другима. Купина је важан део њихове исхране, као и многи облици стрвине, попут рибе, мртвих туљана, мртвих птица, убијања путева и мртвих инсеката са роштиља аутомобила.(Вербеек и Бутлер, 1999)

Могу се видети како шетају обалом, копају песак тражећи шкољке, боцају земљу у потрази за инсектима и газе по плитким базенима. Такође је познато да се корени кроз канте за смеће и депоније.(Вербеек и Бутлер, 1999)

Цорвус виаинустакође ће складиштити храну ујутру и увече. Сачувани предмети укључују шкољке, јаја корморана, ракове и рибу. Кеширана храна обично се узима у року од 24 сата. Такође превозе кеширану храну за младе жене које се инкубирају. Изгледа да се предмеморирање хране одвија углавном на почетку сезоне размножавања током плиме. Верује се да је једна од главних функција кеширања хране у томе што гарантује храну за женке и гнезде у тренутку када би храна могла постати оскудна.Цорвус виаинуслови храну у вегетацији и уз стене. Најчешће покушавају да закопају храну и чини се да памте њено место како би је поново пронашли.(Јамес и Вербеек, 1983; Вербеек и Бутлер, 1999)

  • Примарна дијета
  • свејед
  • Животињска храна
  • птице
  • сисара
  • водоземци
  • гмизавци
  • риба
  • јаја
  • Царрион
  • инсекти
  • копнени не-инсектни чланконошци
  • мекушци
  • водени ракови
  • иглокожци
  • Биљна храна
  • семе, житарице и ораси
  • воће
  • Понашање хране
  • складишти или складишти храну

Предатион

Као друштвена животиња,Ц. цауринусу великој мери се ослања на партнере за заштиту ради заштите. Позивима упозоравају једни друге на предаторе, а затим руше потенцијалног грабежљивца и стварају заглушујући звук заједничким позивањем. Они имају тенденцију да се наседе изнад предатора и дозивају их. Виђени су како врше мобинг над северним хајерима ( Циркус цијанеус ), јастребови ( Ацципитер стриатус и Бутео јамаиценсис ), сове ( Ови албуми , Асио и Ствар је у томе ), сиве веверице ( Сциурус царолиненсис ), домаће мачке ( Бос ), пси ( Цанис лупус фамилиарис ) и људи. Они такође јуре младе птице, малолетне веверице и ракуне ( Процион лотор ). Многи предатори, попут подвезица змија (род Тхамнопхис ), друге птице, а могуће и сиве веверице, првенствено представљају претњу за гнездо и младунце, родитељи их нападају, прогоне или малтретирају.

Предаторс офЦ. цауринусукључују: северне харије ( Циркус цијанеус ), јастребови оштрих кракова ( Ацципитер стриатус ), јастребови црвенорепи ( Бутео јамаиценсис ), сове ( Ови албуми , Асио и Ствар је у томе ), сиве веверице ( Сциурус царолиненсис ), домаће мачке ( Бос ), пси ( Цанис лупус фамилиарис ), ракуни ( Процион лотор ), северни јастребови ( Ацципитер ), подвезице змија (род Тхамнопхис ), Куперови јастребови ( Ацципитер Цооперии ) и орлови ћелави ( Халиаеетус леуцоцепхалус ).(Робинетте и Јамес, 2001; Вербеек и Бутлер, 1999)

Улоге екосистема

Цорвус виаинусхрани се различитим организмима, и живим и мртвим. Једе многе врсте које настањују базене северне плиме и чисте стрвину и одбацују се на свим њеним стаништима. Плен је неких великих морских птица и неким мањим кичмењацима се хранеЦ. цауринусгнезда. Нестлингс и одрасли служе као домаћини за варење мува, птичјих мува ларви (Протоцалипхора брауери), буве Цератопхиллус нигер , и перна ушМирсидеа је провалила.(Робинетте и Јамес, 2001; Вербеек и Бутлер, 1999)

Купина је такође важна намирница заЦ. цауринуси делује као распршивач семена купине.(Вербеек и Бутлер, 1999)

  • Утицај на екосистем
  • распршује семе
  • биоразградња

Економски значај за људе: позитиван

Цорвус виаинуспружа важну услугу чишћења људима. Одржава обале и реке без отпадака и стрвине. Такође игра важну улогу у одржавању екосистема базена плиме и осеке. Студије показују да предаторске морске птице, укључујућиЦ. цауринуссу значајан фактор у контроли популација морских јежева. Вране северозапада држе популације шкољки и ракова, спречавајући пренасељеност и одржавајући биодиверзитет у океану и међуплимним зонама.(Робинетте и Јамес, 1997; Вербеек и Бутлер, 1999)

  • Позитивни утицаји
  • сузбија популацију штеточина

Економски значај за људе: негативан

Познато је да се вране северозапада хране усевима.(Вербеек и Бутлер, 1999)


парадајз жаба животни век

  • Негативни утицаји
  • усев штеточина

Статус заштите

Ова врста заштићена је америчким Законом о уговору о птицама селивкама. Генерално, (Ц. цауринус) је имао користи од људског контакта јер људи крче дубоке шуме стварајући већи део отвореног, шумског руба у којем ове вране успевају.(Вербеек и Бутлер, 1999)

Остали коментари

На овом месту је урађено врло мало истраживањаЦ. цауринус, то је релативно ограничена врста која заузима непријатно окружење, тако да не долази у контакт са људима врло често. Такође се чини да има прилично стабилно становништво. Број јединки на одређеном подручју заснива се углавном на расположивости хране и на томе колико птица подручје може подржати.(Вербеек и Бутлер, 1999)

Сарадници

Алаине Цамфиелд (уредница), агенти за животиње.

Бринне МцБриде (аутор), Универзитет Мицхиган-Анн Арбор, Пхил Миерс (уредник), Музеј зоологије, Университи оф Мицхиган-Анн Арбор.

Популарне Животиње

Прочитајте о Ноторицтес типхлопс (јужни торбани крт) на агенсу Анимал Агентс

Прочитајте о Вермивора цхрисоптера (златнокрила петелина) на Анимал Агентс

Прочитајте о Ентобделла солеае на животињским агенсима

Прочитајте о Цхрисопс виттатус о животињским агенсима

Прочитајте о Трагелапхус ангасии (ниала) на Анимал Агентс

Прочитајте о Спхиггурус мекицанус (мексички длакави патуљасти дикобраз) на Анимал Агентс