Кукавица с цоццизус еритхроптхалмусблацк-билли

Вхитнеи Кинг

Географски опсег

Црнокљуне кукавице налазе се у неартичким и неотропским регионима. У Сједињеним Државама живе од источне обале јужно до Оклахоме, западне до Монтане и северне до Канаде. Током неплодне сезоне, кукавице црнокљуних мигрирају у северну Јужну Америку, укључујући Венецуелу, Колумбију и чак на југ до централне Боливије. Ове птице такође мигрирају кроз југоисток Сједињених Држава и низијска подручја југоистока Мексика у тропским шумама, облачним шумама и сушним стаништима грмља.(Амерички савез орнитолога, 1998; Хугхес, 2001)

  • Биогеографски региони
  • неарцтиц
    • домородац
  • неотропни
    • домородац

Станиште

Црнокљуне кукавице налазе се у шумовитим пределима и мочварама. Такође су становници листопадних шума, где више воле воћњаке и шикаре, и станишта у близини природних вода, попут реке, потока или језера. Кукавице са црним рачунима понекад су пронађене у градским и приградским срединама на голф теренима или у парковима.(Хугхес, 2001)



  • Региони станишта
  • умерена
  • тропским
  • земаљски
  • Земаљски биоми
  • шума
  • шипражја шума
  • Мочваре
  • мочвара
  • Остале карактеристике станишта
  • урбани
  • приградски
  • пољопривредне
  • приобални

Физички опис

Кукавице црнокљуних теже од 40 до 65 грама. Дужине су 28 до 31 центиметар и распон крила од 34 до 40 центиметара. Кукавице црнокљуних имају танка тела и дугачак реп. Горњи део главе и тела је сивкасто-смеђе боје, док је читава доња страна бела. Рачун је црн и закривљен је надоле. Одрасле црнокљуне кукавице имају црвенкаст прстен око очију.(Андерссон, 1995; Хугхес, 2001; Натионал Геограпхиц Социети, 1983; Роббинс, ет ал., 1966)




хрчак сличан мишу

По изгледу су малолетници слични, осим што имају очни прстен жућкасте или пуфасте боје. Бела доња страна малолетника може бити више кремасте боје, а неки делови крила могу бити зарђало-смеђи. Женке црнокљуних кукавица су нешто веће величине од мужјака. Њихови блиски рођаци, кукавице жутокљуне , по облику тела и боји слични су црнокљуним кукавицама. Највеће разлике између њих две су што жутокључне кукавице имају жуту доњу мандибулу и црвенкасто-смеђа крила.(Андерссон, 1995; Хугхес, 2001; Натионал Геограпхиц Социети, 1983; Роббинс, ет ал., 1966)

  • Остале физичке карактеристике
  • ендотермни
  • хомоиотермичан
  • билатерална симетрија
  • Сексуални диморфизам
  • женка већа
  • Маса домета
    40 до 65 г.
    1,41 до 2,29 оз
  • Дужина домета
    28 до 31 цм
    11.02 до 12.20 ин
  • Распон крила
    34 до 40 цм
    13,39 до 15,75 инча

Репродукција

Мужјаци црнокљуних кукавица слећу на грану у близини потенцијалног женског партнера. Мужјак ће држати храну у устима. Даље, мужјак ће пустити гласан позив „Цуцуцу“. Ако је женка заинтересована, преселиће се у грану ближе мужјаку. Женка ће окретати реп горе-доле док даје позив 'Мев'. Женка може махати репом до 15 минута. Мужјак остаје тих и не помера се за то време. Мужјак ће тада скочити до гране женке и монтирати женку. Копулација се може изводити у неравномерно време које траје обично 4 до 5 минута. После тога мужјак ће или појести своју храну или је нахранити женком. Ове птице су највероватније моногамне. Они су усамљени током сезоне размножавања, али су примећени у паровима током миграције.(Хугхес, 2001)



  • Систем парења
  • моногамни

Црвенокљуне кукавице формирају парове који се паре средином или крајем маја, понекад и до јуна. Пар ће затим прикупити материјале и савити гнездо. Гнезда се најчешће праве са малим гранчицама које су лабаво ткане. Облогу гнезда чине лишће, борове иглице и празне чауре. Гнездо је направљено у шумарцима дрвећа и шикара који су добро сакривени лишћем и сплетом винове лозе. Постављени су 1 до 2 метра изнад земље. Гнезда се континуирано граде кроз инкубацију. Кукавице са црним кљуном могу такође положити јаја у гнезда других птица, чинећи их леглом паразита (види Улоге екосистема).(Хугхес, 2001; Риландер и Риландер, 2002; Спенцер, 1943; Ваине, 1911)

Црнокљуне кукавице се размножавају већ у мају и још у септембру, а врхунци се размножавају у јуну и јулу. Јаја црнокљуних кукавица су елиптична. Дужина јаја је 22,6 до 32,3 мм, а ширина 18,3 до 23,5 мм. Јаја су зеленкасто-плава и понекад се чине мермерна. Кукавице са црним биљкама углавном одлажу једно јаје у интервалима од 2 дана.(Хугхес, 2001; Риландер и Риландер, 2002; Спенцер, 1943; Ваине, 1911)

Могуће је рећи када птице инкубирају јаја посматрајући доњи део дојке и стомака, где ће се развити део инкубације - или подручје без перја. Период инкубације је 10 до 11 дана и оба родитеља су присутна током инкубације, замењујући један другог у различитим интервалима током дана. Излеживање се дешава рано ујутро. Одрасла особа може гурнути шкољку око гнезда. После отприлике пет минута, гнездо ће дати тихи позив и напустити шкољку. Млада птица је будна и активна у року од неколико минута. Хатцхлингс излећу са око 3 недеље и почињу да траже храну стару око 21 до 24 дана, понекад у пратњи одрасле особе.(Хугхес, 2001; Риландер и Риландер, 2002; Спенцер, 1943; Ваине, 1911)



  • Кључне репродуктивне карактеристике
  • итеропаран
  • сезонски узгој
  • гонохорски / гонохористички / дводомни (полови одвојени)
  • сексуални
  • јајасти
  • Интервал узгоја
    Узгој се дешава једном годишње.
  • Сезона парења
    Узгој се одвија од маја до септембра.
  • Распон јаја по сезони
    2 до 5
  • Распон времена до излегања
    10 до 11 дана
  • Просечна старосна доб
    17 дана
  • Распон времена до независности
    21 до 24 дана
  • Просечна старост у полној или репродуктивној зрелости (жене)
    непознате недеље
  • Просечна старост у полној или репродуктивној зрелости (мушкарци)
    непознате недеље

Оба родитеља су одговорна за изградњу гнезда за своја јаја. Оба родитеља учествују у инкубацији и размишљању. Одрасли ће такође раширити крила и реп како би покрили јаја и заштитили их од кише. Хатцхлингс су алтерцијални, али се брзо развијају и напуштају гнездо у року од 17 дана. Оба родитеља су одговорна за храњење младих. Одрасли ће дробити храну за своје младунце и гурнути је у уста. Одрасли ће такође осенчити пилиће од сунчеве светлости. Млади избацују отпад у вреће након храњења, а одрасли их једу или уклањају.(Хугхес, 2001)

  • Родитељска улагања
  • алтрициал
  • предоплодња
    • резервисање
    • штитећи
      • Женско
  • пре излегања / рођења
    • резервисање
      • Мушки
      • Женско
    • штитећи
      • Мушки
      • Женско
  • пре одвикавања / излетања
    • резервисање
      • Мушки
      • Женско
    • штитећи
      • Мушки
      • Женско
  • пре неовисности
    • резервисање
      • Мушки
      • Женско
    • штитећи
      • Мушки
      • Женско

Животни век / дуговечност

О животном веку црнокљуних кукавица има мало података. Од 1955. године обновљено је само 26 од 6.028 ишараних црнокљуних кукавица. Четири од њих су имала четири године, а један најмање пет година.(де Магалхаес, ет ал., 2005; Хугхес, 2001)

  • Животни век домета
    Статус: дивље
    5 (високих) година

Понашање

Црнокљуне кукавице ретко скачу са гране на грану. Када се то догоди, крећу се тихо и контролисаним ходом од три откуцаја. Црнокљуне кукавице лете грациозно. Кукавице црнокљуних рашире крила да се осуше након кише. Они су највероватније територијални, али у литератури нема директних доказа о томе. Кукавице са црним рачунима могу бити агресивне према другима због хране и ронити ће и потјерати друге из гнијезда. Током сезоне размножавања, кукавице са црним кљуновима су усамљене или виђене са својим партнером за парење. Током миграције јављају се у мешаним јатима са другим врстама. Кукавице црнокљуних мигрирају само ноћу користећи шаре звезда.(Хугхес, 2001)

  • Кључна понашања
  • муве
  • салтаториал
  • дневним
  • покретни
  • селице
  • усамљени
  • територијални
  • Друштвени

Домаћи домет

Нема пуно података о домету куће или величини територије. Извучена је само једна завезана црнокљуна кукавица и била је на удаљености од 2 километра од места везивања.(Хугхес, 2001)


евергладес пацовска змија величине

Комуникација и перцепција

Кукавице са црним рачунима углавном користе акустику за комуникацију са другим кукавицама. Могу да произведу око шест различитих звукова, сваки за различите социјалне услове. У доби од 1 до 3 дана, младунци производе зов сличан зујању инсеката, праћен ниским лавежом са 6 до 7 дана. Позив који се најчешће чује је брза и ритмична серија 'цу-цу-цу-цу'. Овај позив долази у скупу од 2 до 5, сви на истом тону. Цроак позив понекад прати 'цу-цу-цу'. Цроак цалл је 5 кратких нота доњег тона „Крак-ки-ка-крук-крук“. Цроаков позив се такође може чути сам. Тихи, тужни позив састоји се од нота у сетовима од 2 до 4, без паузе између „цоо-оо-оо“. Овај позив се може користити када је предатор близу. Током удварања, жене користе позив „мев“ да узбуде мушкарце. Овај позив чује се и приликом храњења гнезда. Када користе позив за узбуну, кукавице са црним рачунима издају брзи фрагмент белешки који звуче као „цуцк-а-руцк“. Током зимске сеобе обично су тихи. Позиви се обично чују током дана и ноћу у лето.(Хугхес, 2001)

  • Канали комуникације
  • визуелни
  • акустична
  • Канали перцепције
  • визуелни
  • тактилно
  • акустична
  • хемијска

Прехрамбене навике

Црвенокљуне кукавице су свеједи који се углавном хране великим инсектима, укључујући нарочито гусенице, цикаре, катидиде, лептире, скакавце и цврчке. Повремено једу јаја других птица и ретко једу водене ларве и рибе. Љети се повремено хране воћем и семењем. Остали прехрамбени производи укључују ларве мољца, јелину, бубе, смрдљиве бубице, пужеве и вретенце.(Хугхес, 2001; Риландер и Риландер, 2002)

  • Примарна дијета
  • месождер
    • једе не-инсектне чланоношце
    • вермиворе
  • биљојед
    • фругиворе
    • граниворе
  • свејед
  • Животињска храна
  • риба
  • јаја
  • инсекти
  • мекушци
  • копнени црви
  • Биљна храна
  • семе, житарице и ораси
  • воће

Предатион

Предатори одраслих црнокљуних кукавица укључују јастребове и соколове. Нестлингс узимају обичне гракле ( Куисцалус куисцула ) и дрвеће змије и дрвеће сисара, попут ракуна ( Процион лотор ) с. Црвенокљуне кукавице обично се узимају током миграције када су птице уморне по доласку или непознате са тереном. Кукавице са црним новчаницима лако се виде и ухвате док прелазе отворене просторе.

Када је предатор близу гнезда, одрасла кукавица поравнаће главу, врат и тело у правој линији. Тада ће „Мев“ или назвати „Цуцуцу“. Ако се предатор не уплаши, одрасла кукавица развући ће реп, раширити крила и пустити позив „цуцк-а-руцк“. Млади заузимају окомит положај усмереном новчаницом када је предатор у близини. Остају непомични са широм отвореним очима док грабежљивац не оде.(Хугхес, 2001)


тробојно перје за узгој чапљи

Улоге екосистема

Кукавице са црним кљуном сматрају се паразитима легла. Јаја ће понекад положити у гнезда других црнокљуних кукавица. Такође је пријављено да полажу јаја у гнезда жутокљуних кукавица ( Цоццизус америцанус ), сецкање врабаца ( Спизелла пассерина ), Америчке пљачке ( Турдус миграториус ), сиве цатбирдс ( Думетелла царолиненсис ), и дроздови за дрво ( Хилоцицхла мустелина ). Мало је података о ефектима овог паразитизма на домаћина. Неке студије показују да ће гнездарице кукавице са црним кљуновима избацити или истиснути гнезде домаћина. Остали паразити легла, укључујући кукавице са жутим кљуном ( Цоццизус америцанус ) и краве смеђе главе ( Молотхрус атер ), познато је да полажу јаја у гнезда црнокљуних кукавица.

Једини паразитски организам откривен у црнокљуним кукавицама је назална гриња,Цитодитес тхерае. Међутим, потребно је више студија о овој птици.(Хугхес, 2001; Пенце, 1973)

  • Утицај на екосистем
  • паразит
Врсте које се користе као домаћини
Коменске / паразитске врсте

Економски значај за људе: позитиван

Кукавице са црним кљуном помажу у контроли популације инсеката штеточина путем грабежљивости. Студије показују да је након избијања циганских мољаца ( Лимантриа диспар ) повећава се густина црнокљуних кукавица. Ове птице нестају неколико година након што је избијање под контролом.(Гале, и сар., 2001; Хугхес, 2001)

  • Позитивни утицаји
  • сузбија популацију штеточина

Економски значај за људе: негативан

Нема познатих штетних ефеката кукавица са црним рачунима на људе.

Статус заштите

Кукавице са црним кљунастима заштићене су Законом о птицама селицама Сједињених Држава. Имају опадајућу популацију која се заснива на њиховом глобалном обиљу, њиховом узгоју и дистрибуцији зими и претњама на узгајалиштима и зимовалиштима. Постоји 16 држава у којима популација кукавица са црним рачунима може опадати: Иова, Миннесота, Иллиноис, Индиан, Мицхиган, Охио, Висцонсин, Нортх Дакота, Соутх Дакота, Массацхусеттс, Маине, Цоннецтицут, Нев Хампсхире, Нев Јерсеи, Рходе Исланд, и Њујорку.(Хугхес, 2001)

Сарадници

Таниа Девеи (уредница), агенти за животиње.

Вхитнеи Кинг (аутор), Универзитет Радфорд, Карен Поверс (уредник, инструктор), Универзитет Радфорд.

Популарне Животиње

Прочитајте о Цнемидопхорус унипаренс (Десерт Грассланд Вхиптаил) на Анимал Агентс

Прочитајте о Идиурус зенкери (пигмејска љускава летећа веверица) на Анимал Агентс

Прочитајте о Трицхосурус вулпецула (сребрно-сиви опој од четкице) на Анимал Агентс

Прочитајте о Еупхаусиа суперба (антарктички крил) на животињским агенсима

Прочитајте о Цалумма парсонии (Парсонов камелеон) на Анимал Агентс

Прочитајте о Мелеагрис галлопаво (дивља ћуретина) на Анимал Агентс