Царацара цхериваицрестед царацара

Написала Сара Панцоаст

Географски опсег

Каракаре су присутне дуж мексичко-америчке границе, од Доње Калифорније до источног Тексаса, затим на југ до Панаме. Такође постоје изоловане популације на Куби, острву Пинес у Луизијани и на централној Флориди

Станиште

Крестасте каракаре су птице отворених крајолика. Њихова типична станишта састоје се или од суве прерије са неким влажнијим подручјима или пољопривредног окружења. Каракара се танко шире на широком подручју, при чему сваки пар одржава велику територију.



  • Земаљски биоми
  • савана или травњак

Физички опис

Крестаста каракара приближно је исте величине као оспреи, али има краћа крила. Дужине је отприлике 53 до 58 центиметара, с распоном крила од приближно 1,2 метра. Каракаре се могу препознати по дугим жутим ногама и великим, кукастим, плавичастим новчићима. Каракаре имају црне круне и гребене, са црвеном кожом лица. Њихови репови су тракасти, наизменично црно-бели, са широким црним завршним појасом. Крајеви основних и на дну врата такође су тракасти. Незреле птице изгледају слично, али је њихово бојење у целини мутније. Оба пола птица су слично пераја.



  • Остале физичке карактеристике
  • ендотермни
  • билатерална симетрија

Репродукција

Везе између одраслих каракара су јаке и трају све док један од партнера не умре. Заједно ће пар каракара одржавати велику територију. Гнездиште је обично на купусовој палми, а гнездо је гломазна грађевина направљена од витке лозе и штапића. Сезона размножавања каракара је од јануара до марта, а уобичајена квачила су два или три јаја. Инкубација је око 32 дана, а млади не напуштају гнездо док не напуне најмање осам викенда. Породица каракара може се посматрати заједно најмање три месеца након младунчета. Обично је само једно легло, али два нису необична.


плави гребен пролећни даждевњак

  • Кључне репродуктивне карактеристике
  • итеропаран
  • гонохорски / гонохористички / дводомни (полови одвојени)
  • сексуални
  • јајасти

Животни век / дуговечност

Понашање

  • Кључна понашања
  • муве
  • покретни

Комуникација и перцепција

  • Канали перцепције
  • визуелни
  • тактилно
  • акустична
  • хемијска

Прехрамбене навике

Каракара је опортунистичка хранилица, њена прехрана се састоји од стрвине и живог плена. Живи плен су обично мале корњаче, јаја корњача, рибе, инсекти, жабе, гуштери, змије, мале птице и неки мали сисари. Понекад, приликом покушаја хватања веће животиње, парови ће ујединити своје снаге. Каракаре су такође примећене како једу са лешинарима.



Економски значај за људе: позитиван

Не постоје никакви документовани докази даЦарацара цхериваиекономски користи људима.

Економски значај за људе: негативан

Не постоје никакви документовани докази даЦарацара цхериваиомета људску економију.

Статус заштите

Због драстичног смањења станишта, популација каракара је нагло опала. Развој цитруса, плантажа дрвећа, побољшани пашњаци и друге комерцијалне и пољопривредне сврхе уништавају природно станиште Каракаре. Такође, повећани обим саобраћаја у природном станишту каракаре довео је до тога да су многе птице погођене аутомобилима. Још један значајан фактор смањења популације каракара је чињеница да имају ниску репродуктивну стопу и суочавају се са малим генским фондом.



Многи каракаре живе на приватним земљиштима на Флориди, а неколико их лута источно до рта Цанаверал и острва Мерритт. Неки парови се надгледају на савезној земљи, ваздухопловном полигону Авон Парк у округу Полк и Хигхландс.

Остали коментари

Неке занимљиве чињенице о Црестед Царацара:

о Стављен на листу угрожених врста у августу 1987.

о Познат и као мексички орао, мексички зујац и Аудубонова Каракара.

о Назив рода и врсте гребенасте каракаре промењен је из Полиборус до Царацара . Разлог за ову промену био је зато што је генеричко име, Царацара , утврђено је да је ваљано објављен и да је добио значајну употребу у литератури, пре генеричког назива Полиборус .

Сарадници

Сара Панцоаст (аутор), Средња школа Цоцоа Беацх, Пенни Мцдоналд (уредник), Цоцоа Беацх Хигх Сцхоол.

Популарне Животиње

Прочитајте о Рапхус цуцуллатус (додо) на Анимал Агентс

Прочитајте о Ацомис цахиринус (каирском бодљикавом мишу) на Анимал Агентс

Прочитајте о Томистома сцхлегелии (Фалсе гхариал, Сунда Гавиал) на Анимал Агентс

Прочитајте о Тапера наевиа (пругаста кукавица) на Анимал Агентс

Прочитајте о Миопус сцхистицолор (дрвени леминг) на Анимал Агентс

Прочитајте о Литориа цаерулеа (аустралијска зелена жаба) на животињским агенсима