Цанацхитес цанаденсисспруце гроусе

Аутор Еугене Беаудоин

Географски опсег

Распрострањеност омориковог тетреба протеже се од јужног дела Аљаске преко већег дела канадске провинције Јукон до северозападних територија. Његов домет на западној половини Северне Америке укључује северне делове канадских провинција Саскатцхеван и Алберта, већи део Британске Колумбије и највећи западни део Монтане, северну половину Идаха и мале делове североисточног Орегона и северног Вашингтона У Сједињеним Америчким Државама. Смрчеве групе се протежу на источној половини континента и пролазе кроз већи део Манитобе, читав Онтарио, осим између Великих језера Хурон, Ерие и Онтарио. Већи део Квебека укључен је у његов домет, осим северног дела између залива Худсон и залива Лингаве. Такође се налазе у свим провинцијама Њуфаундленд, Њу Брунсвик, Нова Шкотска и острво Принца Едварда и северним деловима држава Мејн, Њу Хемпшир, Вермонт, Њујорк, Мичиген, Висконсин и Минесота.(Боаг и Сцхроедер, 1992; Јохнсгард, 1973; Сиблеи, 2001)

  • Биогеографски региони
  • неарцтиц
    • домородац

Станиште

На истоку, смрекове тетребе насељавају густе мочваре смрче, јеле, кедра и тамарака. Могу се наћи и међу кукутама и другим дрвећима, али ретко на отвореном. Примећено је да они такође могу насељавати растине кедра, црне оморике и хацкматацка, повременим лутањем у подручја младих балзама и црвених и белих оморика високих 8 до 10 стопа. На западу, смрекове тетребе постају мање зависне од мочвара и више воле више терене бореалних шума које садрже црну смреку и боровину. Иако се врста вегетације разликује у опсегу оморикових тетријеба, они преферирају млађе састојине дрвећа које својим ниским гранама најчешће висе на тлу. Зимско станиште у читавом свом асортиману састоји се од шума са густим састојинама боровог чаја из којих се хране (Јохнсгард, 1973; Еллисон, 1974; Херзог и Боаг, 1978; Боаг и Сцхроедер, 1992).



  • Региони станишта
  • умерена
  • земаљски
  • Земаљски биоми
  • тајга
  • шума
  • планине
  • Мочваре
  • мочвара

Физички опис

Смреков тетреб је средње велик, краткодрлат, здепаст и краткореп. Одрасли су дужине 15 - 17 инча, с тим да је мужјак нешто већи од женке и више раскошно обојен. Оба пола имају смеђе или црнкасто репно перо које је небрањено. Мужјаци се разликују по црном врату и грудима, који је омеђен перјем са белим врхом. Најуочљивији је на мушкарцима, иако је јаркоцрвени део голе коже директно изнад сваког ока. С друге стране, женкама недостаје јаркоцрвени део коже изнад ока, а на глави и већини њихових делова су забрањени црном, сивом и белом бојом. Репно перо оба пола подврста Франклинових тетреба квадратно је одвојено и прекривено белим, док подврста Таига има репно перје округлог врха са широким смеђкастим траком (Боаг и Сцхроедер, 1992; Сиблеи, 2001).



Незрели смрекови тетријеби подсећају на одрасле особе свог пола, с тим што су им спољна два основна слова уперена и обележена с буфф уместо белом као на одраслима. Малолетници подсећају на одрасле женке. Разлике које представљају су ознаке пуфера на врховима покривача горњих крила и на примарним и секундарним дијеловима. Репно перо показује тамно смеђе, решеткасто, ишарано и вермикулирано светлијим ознакама. Пол малолетника, после 35-40 дана, одређује се на исти начин као и одрасли (Јохнсгард, 1973; Боаг и Сцхроедер, 1992).

  • Остале физичке карактеристике
  • ендотермни
  • билатерална симетрија

Репродукција

Смрчеви тетреби су полигини, а мужјаци се могу парити са неколико женки. Мушки смрекови тетреби оглашавају се женкама разним шепурењем и ваздушним приказима. Током ових приказа мушкарац се суочава са женом пружајући јој пуни „визуелни ефекат очних чешљева, навијеног репа и контрастне боје дојки“.



  • Систем парења
  • полигини

Прекопулаторно понашање мужјака доводи до тога да неколико пута жури са женом док јој није близу. У овом тренутку он је посматра неколико секунди, чучи на тлу са испруженим вратом и главом паралелном са земљом, док је реп окомит и раширен, а крила мало раширена и спуштена. Постоји само један запис о стварном копулаторном понашању које је икада примећено. Харјху (1971) приметио је да је мужјак, када се приближио женки, обавио „изазовни позив“ док је изводио трзаје репом, пуцање вратом и тапкање ногом. Затим се померио иза женке и попео на њу.

  • Кључне репродуктивне карактеристике
  • итеропаран
  • сезонски узгој
  • гонохорски / гонохористички / дводомни (полови одвојени)
  • сексуални
  • оплодња
    • унутрашње
  • јајасти
  • Сезона парења
    Мај Јун
  • Распон јаја по сезони
    4 до 8
  • Распон времена до излегања
    21 до 25 дана
  • Просечно време до излегања
    23,5 дана
  • Опсег младих година
    2,5 до 4 месеца
  • Распон старости у полној или репродуктивној зрелости (жене)
    10 до 12 месеци
  • Распон старости у полној или репродуктивној зрелости (мушкарци)
    10 до 12 месеци

Мушки смреков тетреб не учествује ни у одбрани гнезда ни у узгоју легла. Дакле, женка пружа сву родитељску бригу током гнежђења, излегања, бегања и узгајања легла. Гнезда смрекових тетреба налазе се на добро скривеним местима у четки или дубокој маховинама у близини смрекових шикара или испод ниских грана. Готово све женке покушавају да се гнезде. Просечне забележене величине квачила кретале су се од 4,9 до 7,54 јаја. Повремено се може обновити када се изгуби прво гнездо (Харјху, 1971; Јохнсгард, 1973; Еллисон, 1974; Кеппие, 1975; Боаг и Сцхроедер, 1992; Вхитцомб и сар., 1996).

  • Родитељска улагања
  • женска родитељска брига

Животни век / дуговечност

Понашање

Ноншалантно или небрижно понашање смрековог тетреба према људима стекло му је надимак „Будала будала“. Много пута су ови тетријеби ухваћени и након пуштања одмичу се само неколико метара од хватача пре него што почну да траже храну. То није случај када у присуству других потенцијалних предатора попут соколова и сова.



Током зиме смрчеве тетребе искоришћавају изолациони капацитет снега позајмљујући се испод површине снега. Забележено је да у тим снежним склоништима могу провести чак 22 сата дневно. Ова одморишта могу бити или један џеп, или могу садржавати улаз и излаз на неколико метара, а већина се налази на удаљености од 8 до 10 стопа са дрвета како би се омогућило несметано бекство ако се укаже потреба.

Мушки смреков тетреб успоставља и брани територије. Величина ових територија је од 10 до 15 хектара, али нису све интензивни компактни држачи територија. Неки су можда номадски, лутајући преко неколико квадратних километара станишта. Ова номадска лутања могу их довести на територије других мушких смрекових тетреба, који имају намеру да бране своју територију и агресивно ће укључити луталицу у борбу. Најчешће ове борбе резултирају изгубљеним пером и / или испуханим егом, али у ретким приликама могу довести до смрти.


румени јаворов мољац

Женка смрековог тетреба обично је врло тиха птица, осим ако није узнемирена. Током лета, јесени и зиме женка испушта врло мало вокалних звукова, али како се ближи сезона размножавања постаје све гласнија. Током сезоне размножавања женке постају агресивне према другим женкама. Верује се да ово само показује нетрпељивост према другој женки, а не да она брани територију (Јохнсгард, 1973; Робинсон, 1980; Боаг и Сцхроедер, 1992).

  • Кључна понашања
  • муве
  • покретни
  • територијални

Комуникација и перцепција

  • Канали перцепције
  • визуелни
  • тактилно
  • акустична
  • хемијска

Прехрамбене навике

Већину исхране одраслих оморика чине иглице дрвећа четинара. Такви четинари укључују боровину, белу и црну смреку, ариш, бор и дрво. Воће и лишће црне руже, снежне боровнице, беле мандарине, боровнице, бруснице и боровнице такође су веома важни за исхрану тетреба, а разликују се у зависности од сезоне и климе. У неким областима тамарацк је укључен у њихову исхрану. Птичићи смрекових тетреба, млађи од недељу дана, издржавају чланконошце и после једне недеље додају боровнице у своју исхрану. Млади почињу да једу иглице четинара тек у октобру, али до новембра иглице постају главни остатак њихове дијете (Јохнсгард, 1973; Боаг и Сцхроедер, 1992).

  • Примарна дијета
  • биљојед
    • фоливоре
    • фругиворе
  • Храна за животиње
  • инсекти
  • Биљна храна
  • оставља
  • воће

Предатион

Предложени метод избегавања предатора је равномерно распршивање мужјака и женки на ограниченом блоку станишта током репродуктивне сезоне. Такође, смреков тетреб погодује ретким састојинама младих стабала која садрже живе гране које висе о земљи. Ове гране пружају прикривање од предатора, али и даље омогућавају адекватан простор за лет. Ако на дрвету и женка уочи потенцијалног непријатеља, она ће „изговорити низ звукова звецкања“ (крук, крук, крук), како би упозорила друге на њихово присуство. Није било извештаја о позивима за узбуну у лету (Јохнсгард, 1973; Херзог и Боаг, 1978; Боаг и Сцхроедер, 1992).

  • Познати предатори
    • Којоти ( Цанис латранс )
    • Рис ( Линк руфус )
    • Госхавк ( Ацципитер )
    • Велика рогата сова ( Бубо виргинианус )
    • Црвенорепи јастреб ( Бутео јамаиценсис )
    • Ред Фок ( Лисице )

Економски значај за људе: позитиван

Смреков тетреб се сматра птицом дивљачи и као такав се лови у већем делу свог асортимана. Само шест држава и две провинције не сматрају смрчеве тетребе ловачком птицом. Поједине државе и провинције које дозвољавају лов уживају добит од продаје ловних дозвола, ватреног оружја, муниције и друге разне опреме за лов (Робинсон, 1980; Боаг и Сцхроедер, 1992).

  • Позитивни утицаји
  • храна

Статус заштите

Иако тренутно нису у опасности од изумирања, напори да се осигура да њихово станиште остане стабилно и даље трају. Јужни део његовог подручја је у сукобу са економијом људи као што су употреба отрова и пестицида, шуме претворене у пустош и инвазије на куће, путеве и рекреативну употребу. Знамо да се смреков тетреб може узгајати под вештачким условима, али истински цео може бити само када је део заједнице која укључује све остале аспекте дивљих животиња, четинарске шуме борова и оморика и четири годишња доба северне хемисфера (Боаг и Сцхроедер, 1992). Јеленице смреке врста су која посебно забрињава у Мичигену.

Остали коментари

Неки ловци смрековог тетреба сматрају „будалом кокоши“ и кажу да се у њима не бави спортом, јер се лако могу хватати каменом или пушком. Други кажу да је његово станиште превише тешко ловити, а превише је питомо и глупо да би лов учинио занимљивим (Робинсон, 1980).

Сарадници

Еугене Беаудоин (аутор), Универзитет у Аризони, Јорге Сцхондубе (уредник), Универзитет у Аризони.

Популарне Животиње

Прочитајте о Цорациас цианогастер-у (ваљак са плавим трбухом) на Анимал Агентс

Прочитајте о Церцартетус нанус (источни пигмејски опосум) на Анимал Агентс

Прочитајте о Бубо блакистони (Блакистонова сова орао) на Анимал Агентс

Прочитајте о Спхенисцус демерсус (пингвин јацкасс) на Анимал Агентс

Прочитајте о Хилоцхоерус меинертзхагени (џиновској шумској свињи) на Анимал Агентс

Прочитајте о Ардеа алба (велика чапља) на Анимал Агентс