Аилурус фулгенсред панда

Аутор Террелл Хеатх и Јосх Платницк

Географски опсег

Црвене панде налазе се у хималајским планинама на висини између 2.200 и 4.800 метара у северној Бурми, Непалу, региону Сикким у Индији и окрузима западног Сечуана и Јунана у Кини. Њихов географски домет омеђен је на северу долином Намлунг у округу Муго и регионом језера Рара на северу Непала, на југу ланцом Лиакианг на западу Јунана, а северна и источна граница је горња Мин долина западног Сечуана . (Робертс и Гиттлеман 1984)

  • Биогеографски региони
  • Оријентални
    • домородац

Станиште

Црвене панде живе у умереној клими у листопадним и четинарским шумама. Обично постоји подврста бамбуса и шупљих стабала. Просечна температура је од 10 до 25 степени Целзијуса, а просечна годишња количина падавина је 350 центиметара. (Глатстон 1994, Робертс и Гиттлеман 1984)

  • Региони станишта
  • умерена
  • земаљски
  • Земаљски биоми
  • шума
  • планине

Физички опис

Црвене панде дугачке су приближно 560 до 625 мм, с релативно дугим, крзненим реповима, дужине од 370 до 472 мм. Репови су обележени са око 12 наизменичних црвених и тамних прстенова и нису претензивни. Глава је округла; говорница је скраћена; а уши су велике, усправне и шиљасте. Дуге, грубе заштитне длаке прекривају тело, а поддлака је мека, густа и вунаста. Тело је тамније на источним примерцима. Лице је претежно бело са црвенкасто-смеђим траговима 'суза' испод очију. Крзно на горњој страни тела је црвенкасто-смеђе боје, док је вентрално сјајно црно. Ноге су црне, а табани покривени густом, белом косом. Не постоји полни диморфизам у боји или величини између мужјака и жена. Предње ноге су под углом према унутра, што доводи до њеног ходања. Стопала су плантиградна.

Црвена панда има робусну лобању са слабо развијеним зигоматичним луком, сагиталним гребеном и посторбиталним процесом. Палатини се простиру даље од нивоа задњег молара, мезотеригоидна јама је сужена унапред, а слушне буле су мале. Постглоноидни процес је велик и антериорно извучен, а присутан је и алисфеноидни канал.

Мандибула је робусна, али релативно кратка, а симфиза доње чељусти је сужена. Короноидни процес је снажно закачен позади, а кондили доње чељусти су велики.


морро баи кенгуру пацов

Премоларни један и моларни један и два су шири него што су дугачки и имају помоћне класте. Сваки горњи преткутњак има више од једне квржице, а премолар три има добро развијени паракон и хипокон.

(Моррис 1965, Ваугхан 1972, Робертс и Гиттлеман 1984)

  • Остале физичке карактеристике
  • ендотермни
  • хомоиотермичан
  • билатерална симетрија
  • Сексуални диморфизам
  • полови
  • Маса домета
    3,7 до 6,2 кг
    8,15 до 13,66 лб
  • Дужина домета
    560 до 625 мм
    22.05 до 24.61 ин
  • Просечна стопа базалног метаболизма
    4.898 В.
    Старосна

Репродукција

Одрасле црвене панде ретко међусобно комуницирају ван сезоне парења. Током сезоне парења, ознаке мириса се повећавају, а женка позива мужјака да је уздигне на земљу. Мужјаци свој мирис остављају мокрењем или трљањем свог аногениталног подручја по дрвећу. И мушкарци и жене могу се парити са више партнера у сезони.

  • Систем парења
  • полигинандарни (промискуитетни)

Сезона парења је рана зима. Рађања се дешавају у пролеће и лето, а већина новорођенчади долази у јуну. Легла се крећу од једног до четири младунца. Период трудноће црвене панде је приближно 134 дана. Женке постану приметно тешке и летаргичне око шест недеља пре порођаја. Неколико дана пре порођаја, женка почиње да носи материјале за гнездо (штапићи, трава, лишће) на одговарајуће место за гнездо. У дивљини гнездо може бити шупље дрво или стенска пукотина. У заточеништву кутија, шупље трупце или друге вештачке јазбине могу послужити као гнездо. Сва порођаја се дешавају између 16:00 и 9:00, што је период највеће активности.

Млади достижу одраслу величину око 12 месеци, а полно зрели око 18 месеци.

(Робертс и Гиттлеман 1984)

  • Кључне репродуктивне карактеристике
  • итеропаран
  • сезонски узгој
  • гонохорски / гонохористички / дводомни (полови одвојени)
  • сексуални
  • живородан
  • Интервал узгоја
    Црвене панде се размножавају једном годишње.
  • Сезона парења
    Парење се јавља почетком зиме.
  • Распон броја потомака
    1 до 4
  • Просечан број потомака
    2
    Старосна
  • Просечан период трудноће
    134 дана
  • Просечан период трудноће
    116 дана
    Старосна
  • Просечно време до независности
    18 месеци
  • Просечна старост у полној или репродуктивној зрелости (жене)
    18 месеци
  • Просечна старост у полној или репродуктивној зрелости (жене)
    Пол: женски
    550 дана
    Старосна
  • Просечна старост у полној или репродуктивној зрелости (мушкарци)
    18 месеци
  • Просечна старост у полној или репродуктивној зрелости (мушкарци)
    Пол мушки
    550 дана
    Старосна

Након рођења, женке брзо очисте своје младунце и остају с њима 60 до 90% времена првих неколико дана. Мајке препознају своје дете по мирисним знацима успостављеним убрзо након рођења. После једне недеље, женке проводе више времена далеко од гнезда, враћајући се на сваких неколико сати да негују и негују своје дете и да гнездо одржавају чистим. Млади остају везани за гнезда око 90 дана. Први излет из гнезда праве ноћу. Млади и мајка деле блиске односе док млади не постану агресивни на почетку следеће сезоне размножавања. Мужјаци имају малу или непостојећу улогу у одгоју и бризи о младима.

  • Родитељска улагања
  • алтрициал
  • предоплодња
    • резервисање
    • штитећи
      • Женско
  • пре излегања / рођења
    • резервисање
      • Женско
    • штитећи
      • Женско
  • пре одвикавања / излетања
    • резервисање
      • Женско
    • штитећи
      • Женско
  • пре неовисности
    • резервисање
      • Женско
    • штитећи
      • Женско

Животни век / дуговечност

Максимални животни век црвене панде је 14 година, али просек је осам до десет.

Понашање

Активност црвене панде мења се током године на основу температуре, режима храњења и присуства младунаца. Обично усамљениА. фулгенснајактивнији су у сумрак, зору и током ноћи. Кретање по тлу се врши спорим, попречно продуженим ходом и бржим ограничавањем или каскањем.Аилурус златоје дрвена, спава у гнездима у зимзеленом зеленилу. Спуштају се дрвећем главом и показују своју флексибилност док се крећу од гране до гране. Реп се користи за равнотежу на дрвећу, док се на земљи носи равно и водоравно. Црвене панде се укључују у неколико слободних понашања након буђења или једења. Лижу цело тело и удове, умију лице шапом и протежу се или трљају леђа и стомак о непокретни предмет као што је дрво или стена.

(Робертс и Гиттлеман 1984, Моррис 1965, Ковалски 1976, Глатстон 1994)

  • Кључна понашања
  • дрвенаста
  • ноћни
  • Сумрак
  • покретни
  • усамљени

Комуникација и перцепција

Црвене панде показују неколико визуелних приказа током интраспецифичних интеракција, укључујући извијање репа и леђа, полагано подизање и спуштање главе док испухује слаб интензитет, окретање главе док тапше вилицом, тресење главом с једне на другу страну, двоножно држање са предњим ногама испруженим изнад главе и загледано.


научни назив за чиноок лосос

  • Канали комуникације
  • визуелни
  • тактилно
  • акустична
  • хемијска
  • Остали начини комуникације
  • мирисне ознаке
  • Канали перцепције
  • визуелни
  • тактилно
  • акустична
  • хемијска

Прехрамбене навике

Црвене панде једу бобице, цветове, птичја јаја, лишће бамбуса и ситно лишће других биљака. Бамбус (чији су листови примарни извор хране црвене панде) савијен је да би лишће доспео у уста. Храна се хвата предњом ногом и доноси устима док седи, стоји или лежи на леђима. Храна која се ухвати на овај начин убацује се у страну уста, ошиша се, а затим се обилно жваће пре него што се прогута. (Глатстон 1994, Робертс и Гиттлеман 1984)

  • Примарна дијета
  • биљојед
    • фоливоре
  • Храна за животиње
  • јаја
  • Биљна храна
  • оставља
  • семе, житарице и ораси
  • воће
  • цвеће

Предатион

Ако им се прети, црвене панде пењу се на дрво или ударају полуввлачним канџама. Један од њихових примарних предатора је снежни леопард ( Унце унца ).

  • Познати предатори

Економски значај за људе: позитиван

Црвене панде су важне у друштвеном, научном и економском погледу. Они су национална животиња Сикким-а и маскота Међународног фестивала чаја у Дарјеелинг-у. Црвене коже панде користе се за шешире и репове као прашине. Даље, црвену кожу панде младожења и даље може да носи на локалном кинеском венчању. Црвене панде биле су кључне у истраживању таксономије породица Урсидае и Проционидае .Аилурус златосе илегално лови и продаје зоолошким вртовима или убија због њихове коже. Веома мали број зоолошких вртова купује ове илегалне примерке, што ово чини прилично непродуктивним послом, али коже се могу наћи у локалним селима и користе се у културним церемонијама.

(Глатстон 1994)

  • Позитивни утицаји
  • делови тела су извор драгоценог материјала
  • екотуризам
  • истраживање и образовање

Економски значај за људе: негативан

Црвене панде немају негативан утицај на људе. (Глатстон 1994)

Статус заштите

Црвеним пандама прети крчење шума и друге људске активности. Крчење шума елиминише места за гнежђење и изворе хране, а популације изолује у мале фрагменте раздвојене негостољубивим стаништима.Аилурус златоповремена је мета лова на дивљач, а често се налази у замкама постављеним за мошусне јелене. Црвене панде такође надмашује локална стока за храну. Ширење људске популације у Азији и све већа потреба за земљом и дрветом представљају значајне претње за опстанак ове врсте. Црвене панде заштићене су и наведене су у Додатку ИИ Конвенције о међународној трговини угроженим и угроженим врстама, а проглашене су угроженима у марту 1988. (Глатстон 1994, Робертс и Гиттлеман 1984)

Остали коментари

Црвене панде биле су таксономска енигма, њихов смештај у а карниворан породица је била изузетно контроверзна. Првобитно су смештени у породицу Проционидае због сличности зуба, лобање, прстенастог репа и других морфолошких карактеристика. Затим су смештени у породицу Урсидае због сличности у ДНК. Међутим, за разлику од осталих чланова ове две породице,Аилурус златоима азијско порекло и никада није мигрирао у нови свет. Црвене панде сматрају се члановима сопствене породице, Аилуридае , на основу нових истраживања молекуларне систематике. (Моррис 1965, Глатстон 1994, Вилсон и Реедер 1993)(Флинн, ет ал., 2005)


где живе беле ајкуле врхова

Сарадници

Таниа Девеи (уредница), агенти за животиње.

Террелл Хеатх (аутор), Универзитет Мицхиган-Анн Арбор, Јосх Платницк (аутор), Университи оф Мицхиган-Анн Арбор.

Популарне Животиње

Прочитајте о Династес херцулес на Анимал Агентс

Прочитајте о Кобус еллипсипримнус (ватербуцк) на Анимал Агентс

Прочитајте о Лагидиум перуанум (северна вискача) на агенсу за животиње

Прочитајте о Тираннус вертицалис (западној краљевици) на Анимал Агентс

Прочитајте о Стегостома фасциатум (ајкула леопарда) на агентима за животиње

Прочитајте о Пхацоцхоерус африцанус (обичном брадавичару) на животињским агенсима